Бейт Томс рассказал о проблемах инвестирования в сельское хозяйство и нефтегазовую промышленность

20

Бейт Си. Томс является основателем и управляющим партнёром киевского и лондонского офисов юридической фирмы Би. Си. Томс энд Ко. Выпускник Йельской школы права (доктор юриспруденции, 1975), также изучал право в Колледже Магдалины Кембриджского университета (экзамен по праву первого уровня с отличием, 1972-1973). Бейт Томс закончил университет Вашингтона и Ли (бакалавр искусств с отличием, 1971, Phi Beta Kappa), также учился в Парижском институте политических исследований (курс Советских студий, 1969-1970) и получил степень магистра в Йельском университете (1977). В 1975 году Бейт Томс был принят в коллегию адвокатов штата Виржиния, в 1977 году - в коллегию адвокатов округа Колумбия, в 1992 году - Франции. Господин Томс возглавляет Британо-Украинскую Торговую Палату. 

До создания Би. Си. Томс энд Ко Бейт Томс был партнёром лондонского офиса одной из крупнейших международных юридических фирм с главным офисом в США. Среди его основных сфер практики - консультирование украинских и иностранных клиентов по строительному праву и проектному финансированию (он успешно сопровождал первую в Украине трансакцию ЕБРР по проектному финансированию), по финансовому праву (он организовал первое в Украине IPO по получению пятисот миллионов долларов для финансирования «Полтавская Газонефтяной компании» (Poltava Petroleum Company / JKX)), в сфере коммерческой и жилищной недвижимости, в сфере нефти и газа и сфере слияния и поглощения. Он успешно сопровождал ряд значительных судебных разбирательств в Украине. Бейт Томс также является автором многочисленных статей по украинскому праву, в том числе главным автором книги «Осуществление бизнеса в Украине». 

Татьяна Яремко. Юрист.
Образование: Национальный университет «Киево-Могилянская академия», факультет правовых наук, школа права Вильяма и Мери, штат Вирджиния, США (магистр права, 2008).
Сферы права: нефтегазовое, финансовое, корпоративное и договорное право.

Ирина Войцеховская. Юрист.
Образование: Академия адвокатуры Украины (специалист права), Бирмингемский университет (магистр права, 2008).
Сферы права: сельское хозяйство, недвижимость, корпоративное, договорное право, нефтегазовое право.

Ответы 20

Слава:
2
Is it possible to highly leverage investments into Ukraine so as to increase the rate of return? Are there any limitations on either the amount of debt or the amount of interest that can be paid to serve this debt? (Чи є можливим здійснювати інвестиції більшою мірою за рахунок позикових коштів, таким чином щоб підвищувався коефіцієнт окупності? )
Бейт Си. Томс:
Анна Кведеріс: Так, є певні обмеження стосовно кредитного інвестування в Україну. Як раніше згадувалось, позики і кредити, надані резидентам в Україні, підлягають обов’язковій реєстрації Національним Банком України. Що стосується виплат по цим позикам та кредитам, вони також лімітовані Національним Банком України. Зокрема Національний Банк встановлює ставки, ліміти, як для фіксованої процентної ставки, так і для плаваючої процентної ставки. І виплати за такими кредитами від іноземних інвесторів не можуть перевищувати ці процентні ставки. З податкової точки зору є певні обмеження щодо віднесення на валові витрати процентів, які сплачуються за такими запозиченим коштами від інвесторів, але такі обмеження, віднесені на валові витрати, застосовуються лише якщо іноземний інвестор володіє більш, ніж 50% відсотками статутного капіталу особи, яка сплачує ці проценти.

Понравился ответ? Поделись:

o.kotova:
2
Are there any restrictions on investments in agricultural land by foreigners or by Ukrainians and if so, are these restrictions expected to be removed in the future? (Чи існують обмеження на інвестиції іноземцями або українськими резидентами в сільськогосподарські землі? Якщо так - чи очікується усунення цих обмежень в майбутньому?)
Бейт Си. Томс:
Бейт Томс: Я хотів би передати слово нашому експерту в сільськогосподарській галузі Ірині Войцехівській

Ірина Войцехівська: Доброго дня, дякую за запитання. Дуже приємно відзначити, що потенційних інвесторів в першу чергу цікавлять інвестиції саме в агропромисловий комплекс. Приємно, тому що власне агропромисловий сектор є найбільшим потенціалом України, який згодом може стати конкурентною перевагою України в світі. Відповідаючи на запитання щодо існування певних обмежень щодо використання іноземцями або українськими резидентами сільськогосподарських земель, слід відзначити, що такі обмеження є. В першу чергу, Земельний кодекс передбачає мораторій. Зараз Уряд інтенсивно приймає необхідні законодавчі акти для зняття мораторію. Але який передбачає заборону будь-яких транзакцій щодо земель агропромислового призначення. Крім того, в нас є обмеження до 2015 року, яке передбачає, що на праві власності можуть належати землі сільськогосподарського призначення не більше, ніж 100 гектарів. Що стосується іноземців, то навіть після зняття мораторію для них залишиться обмеження, що іноземці (фізичні особи та юридичні компанії) не зможуть напряму володіти землями сільськогосподарського призначення. Це пряма заборона Земельного кодексу і очевидно, що вона так і залишиться навіть після зняття мораторію.

Понравился ответ? Поделись:

Мирослава:
2
As a practical matter, for farming operations, can farms effectively be run based on leaseholds or is land ownership essential? (Чи можуть фермерські господарства ефективно здійснювати свою діяльність на підставі оренди земель чи обов’язково на підставі права власності на землю? )
Бейт Си. Томс:
Ірина Войцехівська: Що стосується орендних стосунків, що стосується права оренди земель агропромислового призначення, то на сьогодні дуже багато інвесторів ефективно працюють на базі договорів оренди землі і, власне, досить задоволені. Як будуть складатися відносини в подальшому, коли мораторій буде знятий, побачимо. Але на сьогодні правильно складений договір оренди, зареєстрований належним чином, який передбачає захист прав інвесторів, є абсолютно нормальною базою для роботи в агропромисловому господарстві.

Понравился ответ? Поделись:

Gres:
2
Are there any special tax advantages for farming operations, such as preferential tax rate that may be available? (Чи мають фермерські господарства переваги в оподаткуванні, такі як наявність пільгової податкової ставки?)
Бейт Си. Томс:
Ірина Войцехівська: Так, також приємно відзначити, що на сьогодні законодавство України передбачає ряд податкових переваг. Зокрема сільськогосподарські підприємства можуть обрати для себе сплату фіксованого сільськогосподарського податку. Такий податок сплачується з одиниці земельної площі і фактично покриває такі податки, як податок на прибуток підприємств, плата за землю, комунальний податок, збір за спеціальне використання і таке інше. Крім того слід відзначити, що сільськогосподарські фермерські господарства можуть обрати для себе спеціальний режим оподаткування ПДВ. Зокрема це означає, що сума податку на додану вартість, яка нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених сільськогосподарських товарів, не підлягає сплаті до бюджету, повністю залишається у розпорядженні такого підприємства для відшкодування податкового кредиту. А той залишок, який, можливо, залишається, залишається повністю у розпорядженні такого підприємства для своїх виробничих цілей.

Понравился ответ? Поделись:

Piter:
2
Are there any restrictions on the export of agricultural production? Have there been such restrictions in the past and are they expected in the future? (Чи є обмеження на експорт сільськогосподарської продукції?)
Бейт Си. Томс:
Ірина Войцехівська: На сьогодні одним з найбільш болючих питань щодо обмеження експорту сільськогосподарської продукції є запровадження квот на експорт зерна. Але, мені здається, що це більше політичне питання, ніж правове. Дуже сподіваємося, що згодом ці квоти будуть відмінені, тим більше, що вони носять тимчасовий характер, а не постійний.

Понравился ответ? Поделись:

Мрия:
2
What are the differences in the agricultural opportunities by general regions of Ukraine – in other words, are there any advantages or disadvantages in investing in the west vs the east and the north vs the south, in particular, concerning hydrology, growing season (temperature and sunlight) and wind conditions. (Різниця між сільськогосподарськими можливостями в залежності від регіонів України: переваги та незручності інвестування в західні землі в порівнянні із східними та північні в порівнянні із західними, зокрема з точки зору гідрології, вегетаційного періоду (температура та сонячне світло) та вітру. )
Бейт Си. Томс:
Бейт Томс: Здійснивши цілу низьку транзакцій з орендою земельних ділянок, що налічує до мільйона гектарів, також спілкуючись з фермерами, яких ми супроводжували під час їх діяльності в Україні, я можу сказати, що Захід України має дуже хороші умови для розвитку сільського господарства. З точки зору гідрології, що стосується вегетаційного сезону, то я б сказав, що Південь є для цього дуже прийнятним. На Сході є деякі проблеми з контролем вітру. Але в цілому, це відомий факт, Україна має дуже хорошу землю. Із введенням хорошої сильної іригаційної системи, а також із введенням систем по контролю вітру, Україна матиме дуже хороші тривалі перспективи розвитку сільськогосподарського бізнесу.

Понравился ответ? Поделись:

Бризон:
2
Are there any restrictions on investments in oil and gas by foreigners or by Ukrainians and if so, are these restrictions expected to be removed in the future? (Чи існують обмеження на інвестиції іноземцями або українськими резидентами в нафтогазовий сектор? Якщо так - чи очікується усунення цих обмежень в майбутньому?)
Бейт Си. Томс:
Бейт Томс: Я хотів би запропонувати відповісти на це запитання нашому експерту в галузі нафти та газу Тетяні Яремко.
Тетяна Яремко: На сьогодні слід зазначити, що не існує істотних обмежень щодо участі іноземних інвесторів у діяльності, пов’язаній з пошуком, розвідкою та видобуванням у сфері нафти і газу. Слід зазначити, що відповідно до Кодексу про надра, надрокористувачами можуть виступати як українські юридичні особи і громадяни, так і іноземні юридичні особи і громадяни. Єдине зауваження це те, що відповідно до Закону «Про угоди про розподіл продукції» іноземний інвестор зобов’язаний зареєструвати офіційне представництво на території країни. З практичної точки зору слід зазначити, що, як правило, іноземному інвестору досить важко задовольнити такі чисто технічні умови подачі документів на отримання дозволу, в зв’язку з чим іноземці, як правило, володіють спеціальними дозволами через українські компанії, засновниками яких вони вступають.

Понравился ответ? Поделись:

Принчук:
2
How is the right to explore and produce oil and gas obtained in Ukraine – by special permitting or by production sharing agreements? (Як можна отримати в Україні право на розвідку та видобування нафти та газу (шляхом отримання спеціальних дозволів чи укладення договорів про розподіл продукції)?)
Бейт Си. Томс:
Тетяна Яремко: Слід зазначити, що надрокористування в Україні (геологічне вивчення і видобування нафти і газу) базується на спеціальних дозволах. І у зв’язку з цим спеціальний дозвіл необхідно отримувати навіть і для угоди про розподіл продукції. Єдина різниця від загальних правил здійснення діяльності в зв’язку з видобуванням корисних копалин чи їх розвідкою і здійснення такої ж діяльності на підставі угод про розподіл продукції є порядок отримання цих спеціальних дозволів. Так відповідно до загального порядку вимагається проведення аукціонів. Відповідно, якщо дозвіл отримується для виконання угоди про розподіл продукції, такі аукціони не проводяться. І дозволи видаються на строк дії такої угоди у спрощеному порядку.

Понравился ответ? Поделись:

Миколай:
2
Briefly what are the major advantages and disadvantages of conducting oil and gas operations by special permitting as opposed to under production sharing agreements with subsidiary special permitting rights? (Коротко опишіть переваги та недоліки здійснення діяльності в нафтогазовому секторі на підставі спеціальних дозволів на відміну від договорів про розподіл продукції?)
Бейт Си. Томс:
Тетяна Яремко: Я тільки що зазначила про загальні порядки отримання спеціальних дозволів. Як правило, це порядок, який базується на проведенні аукціону і отримання дозволу за результатами такого аукціону. Щодо угод про розподіл продукції, то, звичайно, що хотілось би зазначити, насамперед, про переваги. По-перше, не потрібно проходити аукціонну процедуру - це є однією з найбільших переваг участі саме в угоді про розподіл продукції. Оскільки дозвіл видається на строк дії угоди про розподіл продукції у спрощеному порядку. В цьому розрізі хотілось би зазначити також, що угода про розподіл продукції укладається за згодою сторін, як правило, на строк, що не перевищує 50 років. Тоді як за загальним правилом спеціальні дозволи видаються на 5 років (на розвиток) і на 10 років (на видобування). Тобто в даному випадку цей термін має надзвичайно важливе значення. По-друге, слід зазначити про значні податкові переваги участі саме в угодах про розподіл продукції:
1. Податок на прибуток може сплачуватись в натуральній формі, за рахунок продукції.
2. Можуть застосовуватись інші, підвищені норми амортизації.
3. При ввезенні обладнання на територію України не сплачуються ввізні мита і податок на додану вартість. Відповідно, при експорті продукції за межі території не сплачується мито, а податок на додану вартість складає 0%.
Особливість угод про розподіл продукції також те, що вони можуть укладатися лише щодо тих ділянок, які зазначені у спеціальному переліку, який затверджується Кабінетом міністрів України. На сьогодні цей перелік включає декілька ділянок шельфу Чорного моря, що може бути досить цікавим для іноземних інвесторів.

Понравился ответ? Поделись:

Никита:
2
Are there any special rules applicable to non-conventional oil and gas operations, such as for coal bed methane, shale or coal mine methane? ( Чи застосовуються будь-які особливі правила до нетрадиційної діяльності в сфері нафти та газу, наприклад видобування метану вугільних пластів, сланцевого газу або метану вугільних шахт?)
Бейт Си. Томс:
Тетяна Яремко: Так, існують спеціальні правила, їх не багато. Зокрема слід зазначити Закон «Про газ (метан) вугільних родовищ». Однією з переваг цього закону є звільнення від податку на прибуток протягом наступних десяти років прибутків, отриманих від виробництва та використання газу (метану) вугільних родовищ. Слід зазначити, що положення цього закону мають пріоритет у застосуванні з іншими законами у випадку конфліктних ситуацій.

Понравился ответ? Поделись:

Гліб:
2
Can equipment for oil and gas operations be readily imported? Is it preferable to import such equipment on a temporary basis? (Чи можливе швидке ввезення обладнання для здійснення діяльності в сфері нафти та газу? Чи вигідніше імпортувати таке обладнання на тимчасовій основі?)
Бейт Си. Томс:
Тетяна Яремко: Справа в тому, що обладнання для діяльності, пов’язаної із пошуком, розвідкою і видобуванням нафти і газу є надзвичайно вартісним, тому питання імпорту цього обладнання є надзвичайно критичним для іноземних інвесторів. Слід відзначити, що сьогодні за загальними правилами немає ніяких переваг для таких інвесторів, тобто потрібно сплачувати ввізне мито і податок на додану вартість. Як я вже зазначала, якщо це є угода про розподіл продукції, то податок на додану вартість і ввізне мито не сплачуються.

Понравился ответ? Поделись:

Кристина Бурмака:
2
Can oil and gas production be exported? Does it matter whether such production is sold domestically or internationally? (Чи можливе експортування нафтогазової продукції? Має значення те, чи продається така продукція на внутрішньому ринку чи на міжнародному?)
Бейт Си. Томс:
Тетяна Яремко: Справа в тому, що для газу та нафти українського походження існують певні обмеження, зокрема для експорту газу та нафти українського походження необхідні спеціальні ліцензії, так звані, експортні ліцензії. В принципі, це всі обмеження, які на сьогодні існують щодо цього питання.

Понравился ответ? Поделись:

Севастьян:
2
Are there any special benefits for the importation of goods for their assembly or further completion ion Ukraine and their re-export? (Чи існують будь-які спеціальні переваги щодо ввезення товарів для монтажу або завершення їхнього виробництва в Україні з метою повторного експорту?)
Бейт Си. Томс:
Бейт Томс: Так, дійсно існують пільги. Але я думаю, що в кожному окремому випадку існують або застосовуються певні пільги. Ціла низька компаній має здатність на досить низькому податку імпортувати певні товари в Україну, збирати або завершувати їх виробництво в Україні і потім їх експортувати.

Ірина Войцехівська: Зроблю ще таку ремарку: якщо у глядачів чи потенційних інвесторів будуть якісь запитання подібного роду або іншого характеру, ми з радістю зможемо на них відповісти в нашому офісі.

Понравился ответ? Поделись:

Анна Величко:
2
Are there any tax or other advantages in investing in manufacturing facilities or service sector in Ukraine created either to create or produce goods or provide services for use outside of Ukraine? (Чи існують будь-які пільги оподаткування або інші переваги здійснення інвестування в сферу виробництва або обслуговування в Україні з метою виробництва товарів або надання послуг для використання за межами України?)
Бейт Си. Томс:
Бейт Томс: В цілому Україна має чудове розміщення для виробників, для розташування виробничих підприємств в Україні, також для надання послуг з метою їх подальшого експорту. Що стосується податкових питань, то я хотів би надати слово нашому експерту з оподаткування Анні Кведеріс.
Анна Кведеріс: Для експорту є певні встановленні переваги. Зокрема щодо податку на додану вартість, то порівняно до поставок на території України, які оподатковуються ставкою 20%, експорт товарів та супутніх послуг підлягає оподаткуванню за ставкою 0%. Тому можна сказати, що ПДВ не нараховується при експорті товарів та супутніх послуг. Також є в Законі «Про податок на додану вартість» перелік певних послуг, які, якщо вони надаються не резидентом за певних умов, зокрема, якщо у них немає постійного представництва на території України, то такі послуги вважаються ненаданими на території України, тому взагалі не підпадають під оподаткування податком на додану вартість. В цьому випадку податок не застосовується. Варто зазначити, що як і в більшості країн, в Україні майже немає мита при експорті або вивозі товарів за межі митної території України. Є дуже обмежений перелік товарів, щодо яких застосовується вивізне мито. Але цей перелік дуже незначний, він включає деякі види насіння, брухт кольорових та чорних металів і ще кілька позицій.

Понравился ответ? Поделись:

toyry:
2
Is it generally possible for a foreign entity to invest in Ukraine? (Чи є загально можливим для іноземної компанії інвестувати в Україну?)
Бейт Си. Томс:
Перш за все я хотів би подякувати нашим глядачам за їх питання. Хотів би представити інформацію загального характеру. Наша фірма представлена в Україні вже протягом 19 років, і я вважаю, що Україна має дуже великий потенціал. Також необхідно відзначити покращення, які відбулися в правовій сфері нещодавно, тому відповідь на це запитання: так. Україна в загальному виражає намір заохочення іноземного інвестування в Україну і Україна є відкритою для іноземного інвестування.

Понравился ответ? Поделись:

Minist:
2
Are there any restrictions on bringing fund in Ukraine for such investment? (Чи існують будь-які обмеження на приведення в Україну коштів для такого інвестування?)
Бейт Си. Томс:
На початку важливим обмеженням є валютний контроль. Цей валютний контроль не є обмеженням для інвестування в Україну, але він передбачає деякі шляхи входження капіталу в Україну. В принципі інвестиції можуть прийти в Україну у формі інвестиційного капіталу. Також внесення капіталу у вигляді акцій. А також у вигляді позики, яка надається юридичній особі в Україні. Але необхідно відзначити, що позики повинні реєструватися в Україні. Як і в більшості країн, в Україні також є закони антимонопольного законодавства і в деяких випадках задля обмеження монопольного становища на ринку вимагається дозвіл Антимонопольного комітету. Але зазвичай це лише формальності і дуже рідко такі правила щодо реєстрації або щодо подання заяви в Антимонопольний комітет можуть заблокувати інвестицію в Україну. Є деякі інші сфери, такі, наприклад, як сфера національного захисту України, тобто виробництво зброї, в які інвестування не здійснюється.

Понравился ответ? Поделись:

Hak:
2
Can investment be made in kind as well as in monetary form? (Чи можливе здійснення інвестицій в натуральній, а також в грошовій формі?)
Бейт Си. Томс:
Так, інвестування можуть дійсно здійснюватись у майновій формі, але вони підлягають оподаткуванню (це ПДВ).

Понравился ответ? Поделись:

Syknov:
2
Are there any registration requirements for foreign investments in Ukraine? If not required, is any registration necessary of beneficial? (Чи існують вимоги реєстрації іноземних інвестицій в Україні? Якщо таких вимог немає, то чи є реєстрація необхідною або вигідною?)
Бейт Си. Томс:
Реєстрація технічно не вимагається, але реєстрація може бути корисною. Зокрема з метою репатріації капіталу від інвестування. В таких випадках реєстрація може бути необхідною і може вимагатися.

Понравился ответ? Поделись:

Rolf:
2
Are there any taxes that may be incurred when investments are made or when further investments or materials, e.g. equipment, are brought in subsequently? (Чи належать до сплати будь-які податки після здійснення інвестицій або під час здійснення подальших інвестицій або ввезення в Україну матеріалів або обладнання?)
Бейт Си. Томс:
Бейт Томс: Я хотів би передати слово моїй колезі, нашому експерту з оподаткування Анні Кведеріс.
Анна Кведеріс: З податкової точки зору немає ніяких обмежень взагалі. Але слід зазначити, що коли інвестиції вносяться у коштах або майном до статутного фонду юридичної особи, то вони на рівні цієї юридичної особи не підлягають оподаткуванню податком на прибуток. Але щодо оподаткування податком на додану вартість, то варто зазначити, що імпорт товарів, як внеску до статутного фонду, підлягає оподаткуванню ПДВ при імпорті. Але тут є перевага – не сплачується мито.

Понравился ответ? Поделись:

Мерси:
2
Can profits be repatriated to foreign investors? Same question for capital repatriation? (Чи можуть прибутки репатріюватися іноземним інвесторам? Таке ж питання щодо репатріації капіталу.)
Бейт Си. Томс:
Анна Кведеріс: Так, звичайно, нема ніяких обмежень щодо репатріації прибутків як таких, а також з самої інвестиції. Проте варто зазначити, що репатріація прибутків від інвестицій можлива лише після сплати податків. Особливо йде мова про податок на репатріацію. Також є деякі валютні обмеження. Є вимоги щодо репатріації інвестицій, а також прибутків від неї лише через інвестиційні рахунки відкриті іноземними інвесторами в банках України. Особливо це стосується портфельних інвестицій. Також, як раніше зазначав пан Томс, є деякі вимоги щодо реєстрації інвестицій. Саме в цьому аспекті репатріації та прибутку інвестицій це дуже важливо, тому що це не буде можливим без попередньої реєстрації інвестицій.

Понравился ответ? Поделись:

Комментарии

символов 999