Богдан Соколовский рассказал, как он пострадал за Тимошенко!

5 0

В гости к tochka.net придет эксперт по энергетике Богдан Соколовский, единственный из свидетелей, которого под конвоем привезли на суд к Юлии Тимошенко.

Узнайте у него о причинах "газовой войны" в 2009 году и перипетиях вокруг подписания московских соглашений между Тимошенко и Путиным.

Смотрите 25 августа в 15:00 только на tochka.net онлайн-конференцию с бывшим уполномоченным экс- президента Виктора Ющенко по международным вопросам энергетической безопасности Богданом Соколовским.

Спросите прямо сейчас, удастся ли Януковичу сохранить отечественную газотранспортную систему от поглощения Россией и спасти "Нефтегаз" от объединения с "Газпромом"!

Богдан Соколовский - специалист в области энергетики. Он кандидат физико-математических наук, работал в лабораториях Института атомной энергии им. И.Курчатова, университетах Марбурга и Хемнитца в Германии.

С 2006 года Соколовский занимал пост советника Секретариата Президента по вопросам внешней политики. В 2008-2010 был уполномоченным Виктора Ющенко по международным вопросам энергетической безопасности.

 

Ответы 29

Петро:
14
Тимошенко посадят? как вы думаете?
Богдан Соколовский:
Добрий день! Всіх ще раз вітаю з Днем Незалежності України! Бажаю всім відсвяткувати ще дуже багато таких днів – і 50 років, і 100 років! Хай це свято буде для нас одним з найбільших свят, так само як Різдво і як Великдень – мабуть це основні свята для кожного українця безвідносно до його етнічного походження.


Я думаю, що сьогодні цього точно ніхто не знає. Але моє глибоке переконання в тому, що Тимошенко має зараз бути на свободі, має мати вільний доступ до свого захисту і спокійно працювати над своїм захистом в суді. Однак Печерський суд я особисто не вважаю судом, не вважаю справедливим судом хоча б виходячи з того, як цей суд повівся зі мною, як зі свідком. Тобто в мне є особисті негативні враження про Печерський суд. Я не хочу переказувати чужі думки (журналістів, політиків), але я не вважаю його судом – це моє сугубо особисте враження.
Якщо Тимошенко посадять, це буде гірше, ніж відкрити ящик Пандори. Хоча це і дуже просто для цього Печерського суду. Я думаю, що більшої дурниці, ніж посадити Тимошенко, більшої шкоди для держави Україна, для нації України, мабуть, важко придумати.
Моя особиста думка, що все ж таки рано чи пізно здоровий глузд опанує ситуацію в так званому Печерському «суді».

Понравился ответ? Поделись:

Наталія, Львів:
9
Ключовим є питання, чи відкликав Віктор Ющенко Дубину 30 -31.12.2008 року? Ви з ним кажете, що ні, а Турчинов і інші твердять, що навпаки. Як Ви це поясните? Навіть , якщо ви ні при чому, хіба можете розписатися за кожну хвилину тодішню Президегта Ющенка? Хоч Ви так, як ніхто, його захищаєте....
Богдан Соколовский:
Я глибоко переконаний, що Віктор Ющенко як Президент України такого не робив. Я не вірю в те, що він когось відкликав. Він не мав повноважень впливати на господарюючі суб’єкти, навіть з державною часткою власності.
Я поважаю Дубину. Він має право вибирати свій захист так, як він вважає за потрібне. Я хотів би, щоб цей порядний чоловік не зазнав несправедливого до себе ставлення. Але деяких речей я не розумію. Якщо повернутись до питання, то, скажіть будь ласка, якщо Дубина так прислухався до думки Ющенко в 2008 році, то в мене є запитання: чому Дубина після 12 лютого (коли Президент Ющенко з Президентом Путіним домовились вилучити зі схеми поставок газу в Україну «РосУкрЕнерго») відразу на другий день не прийняв відповідного рішення? Мені імпонує те, що сказав Турчинов 13 лютого 2008 року, що «РосУкрЕнерго» буде на українському ринку настільки довго, наскільки цього потребуватиме «Газпром». Тобто тоді Турчинов розумів, що насправді «РосУкрЕнерго» прийшло на український ринок з волі «Газпрому», є на українському ринку, було на українському ринку і виконує його волю. Чому? Тому що «РосУкрЕнерго» не має газу. Але як мінімум на 50% воно є дочкою «Газпрому», а «Газпром» має газ. Тому «РосУкрЕнерго» залежне не від Ющенко, не від Тимошенко, не від Кучми, не від Кравчука, не від будь-якого іншого українця, а залежне виключно від «Газпрому». І «Газпром» через «РосУкрЕнегро» здійснює частину своєї зовнішньої політики на зовнішніх ринках – це треба розуміти. Отакого Турчинова я розумію. Такий Турчинов тоді, в 2008 році, це говорив. Зараз я його не розумію. Повертаючись до Дубини: якщо Дубина так прислухався до Ющенко (але насправді такого не було в 2008 році), то чому в червні, коли Ющенко домовився про поставки каспійської нафти в Україну, але треба було перевести нафтопровід «Одеса-Броди» із реверсу в аверс, то Дубина як Голова наглядової ради «Укртранснафти» не прийняв такого рішення, а послухався інших пріоритетів? В одному випадку Дубина має офіційні рішення, офіційні директиви, офіційну точку зору Президента, а в другому випадку – він слухає якісь неофіційні поради по телефону? Я в це не вірю.

Понравился ответ? Поделись:

Евгений :
7
Скажите пожалуйста, как так получается, что у нас электроэнергия вырабатывается с избытком и мы её даже продаём зарубеж, а платежи за неё растут с каждым сезоном?
Богдан Соколовский:
Ці речі треба аналізувати глибше. Ми справді продаємо трошки електроенергії за кордон (але трошки, могли б продавати більше, тому що це ліквідна продукція, яка має збут зокрема на європейських ринках). Невигідно продавати електроенергію на Схід (у Росію і Білорусь) і дуже вигідно торгувати на європейському ринку. Однак те, що росте ціна на електроенергію при старій структурі ціноутворення – це неправильно, це абсолютно нічім не виправдано.
Фактично все навантаження, яке лягає на електроенергетичну галузь, зокрема фінансове, поступово перекладається на громадян. Акцент робиться на громадян, а не на тих, хто реально повинен нести фінансове навантаження. Незважаючи на те, що вже дуже багато зроблено позитивного, разом з тим є дуже багато того, що треба зробити. Така галузь як ядерна енергетика у нас абсолютно не збалансована, теплова енергетики – абсолютно застаріла. Треба модернізувати, треба вдосконалювати. Більше того, у балансі споживання енергії у нас електроенергія складає не більше 15-20%, що є критично малим. Тому що у країнах Європейського Союзу рівень споживання електроенергії на душу населення в 3-4 рази більше, ніж у нас. Тобто нам потрібно переходити з інших енергоносіїв на електрику. Може, не стільки на сьогодні треба орієнтуватись на продаж (але експорт – це також цікаво), а робити більший сектор електроенергетики для споживчого ринку України, витісняючи таким чином інші енергоносії. Так відбувається в цілому світі, в Європі в структурі споживання набагато більший сектор електроенергетики, ніж у нас. І нам треба йти таким шляхом. По-перше, це вигідніше, а по-друге – для України з точки зору безпеки це чи не єдиний на сьогодні реальний шлях, який можна реалізувати.
Ціни потрібно зробити більш прозорими і раціонально використовувати сучасну структуру ціни. У нас у структурі ціні на сьогодні майже немає коштів, передбачених на закриття атомних електростанцій. В даному випадку потрібні кошти і ці кошти потрібно брати тільки з тарифу. Помилково думати, що ці кошти прийдуть від держави.
Треба зробити принципово інший підхід: треба щоб українець заробляв або отримував пенсії стільки, щоб йому не накладно було платити за електроенергію. Малі тарифи-дешева енергія-маленькі зарплати і пенсії – це дуже неправильний шлях, на мою думку. Ріст тарифів має бути після росту зарплат, пенсій і стипендій.

Понравился ответ? Поделись:

нина:
7
Здравствуйте Богдан(извините не знаю отчества).Я вообще слежу за политикой и слышала ваши выступления,но почему то пропустила этот момент, как вы пострадали от действий тимошенко(хотя смею думать,что немало людей пострадали от ее действийю Спасибо.
Богдан Соколовский:
Дякую. Я від дій Тимошенко не постраждав. Думати про те, що від її дій я постраждав – це некоректно. Я певною мірою постраждав від суду над Тимошенко. Мене позбавили елементарних прав і свобод. Саме Президент каже, що він не причетний до суду, але він мав би втрутитись. Це перший випадок, коли свідка до суду доставляють примусово. В даному випадку я постраждав не від Тимошенко, а від Печерського суду.

Понравился ответ? Поделись:

Олена:
7
як ви вважаєте, чи реально добитися свідчень з боку росіян?
Богдан Соколовский:
Я є одним з тих, хто думає, що було би цінно отримати правдиву інформацію від Путіна і його заступників. На мій жаль, сьогодні Генеральна прокуратура не готова запрошувати російську сторону. Реально добитися свідчень від російської сторони, але чи будуть вони справедливими – я не берусь судити.

Понравился ответ? Поделись:

Artem Sokolenko :
6
Чому разом з Європою не нагнули Росію?!
Богдан Соколовский:
Так ніколи питання не стояло. Україна ніколи нікого не «нагинала», не планує і не планувала. Якщо мова іде про 2009 рік (про газ), то в цьому випадку з усіх точок зору Україна постраждала більше, ніж Європа. Те, що Європа в якійсь мірі не спрацювала в парі з нами не те, щоб примусити Росію бути більш цивілізованою – це питання до Європи. До нас питання дуже прозоре і конкретне. Ми не є агресорами, ми не є експансіоністами. І так питання не ставилось ніде – не в уряді, не у Президента. Навпаки, ми завжди посипаємо собі голову попелом і кажемо, що ми гарно транзитуємо, а нас звинувачують в тих гріхах, яких ми не робили. І жодного разу доказової бази не було. Я маю на увазі, коли росіяни почали кричати, що, мовляв, українці несанкціоновано відбирають газ, тобто крадуть. Такого не було.
Один раз, кілька років тому, були чергові звинувачення, був суд, про який ніхто не каже (чомусь українські ЗМІ не кажуть). І в результаті Україна в суді не програла, але вияснилось, що одна із іноземних компаній дійсно несанкціоновано відбирала газ. Це не українська і не російська компанія, я не хочу називати, яка. Це єдиний випадок звинувачення в несанкціонованому відборі газу, який дійшов до судового процесу. Україна ніколи несанкціоновано не відбирала газ, відповідно ніколи і нікого не «нагинала» і не планує.

Понравился ответ? Поделись:

Едуард:
5
Богдане Івановичу! Кого з українських політиків зараз ви вважаєте реальною альтернативою Віктору Януковичу
Богдан Соколовский:
По-перше, ще немає виборів і найближчим часом я не бачу жодних можливостей прийти до виборів Президента. По-друге, якщо говорити про альтернативи, то я переконаний, що альтернативи вже є. Але за одної умови – якщо всі політики, які сьогодні себе називають опозиційними, будуть разом, то є шанс одному з них виграти. Якщо ж будуть думати, що хтось один наймудріший, найефективніший, найрозумніший, найхитріший – це фальш, він програє. Альтернатива в одному – в єдності. І якщо Янукович побачить, що є реальна альтернатива, то він буде більш українським, ніж ми з вами.

Понравился ответ? Поделись:

Бодя:
4
1)В час коли громадська думка поділилася не на прихильників і противників Тимошенко а й на байдужих, котрих найбільше, поясніть простою мовою в чому ж таки полягає злочин Тимошенко - у перевищенні повноважень, особистому інтересі чи простій зраді Батьківщині? 2) Чи не здається Вам що влада хоче осудити Тимошенко саме руками її помаранчевих партнерів, зокрема Ющенка? 3) Зняття наметів "НУ" з табору опозиціонерів свідчить про те що остання не готова розміняти Ющенка на Тимошенко? 4) Чи на видається Вам що за стилем суд над Тимошенко нагадує швидше процедуру порятунку рейтингу політика Тимошенко, ніж на встановлення справедливості?
Богдан Соколовский:
1. По-перше, я не прокурор і не суддя, тому не можу застосовувати такі категорії. Якщо говорити простою мовою, я думаю, в політичній доцільності. Зрештою, Тимошенко цього не приховувала навіть в тих дорученнях, які вона особисто підписала Дубині, про які зараз дуже багато говорять. А політична доцільність не підпадає під категорію кримінального переслідування, це моє глибоке переконання людини, яка дуже багато років працювала в цивілізованій Європі, де розділяють кримінал і політику. Я думаю, що рано чи пізно ми до цього прийдемо.
Політичну оцінку люди мали змогу дати на виборах.
2. Безумовно, здається. Так і є, всі ознаки того, що влада вже не знає, що робити. Є ознаки того, що вона намагається продовжувати розколювати «помаранчевий» табір, який і так вже розколений до неможливості.
3. Я думаю, що це непов’язані речі. Ніхто ні на кого не збирається розмінюватись. Кожний вже зайняв свою нішу в українській історії. Але я не даремно вжив термін у минулому часі. Чи буде щось у теперішньому і майбутньому часі – час покаже і українці скажуть своє слово.
4. Ні. У всякому випадку, якщо хтось так концептуально і задумував, то його ведуть абсолютно неправильно, все здійснюється абсолютно навпаки. Я не називаю його якимось терміном, тому що в словнику немає терміну, яким би можна було охарактеризувати процес, який зараз відбувається. Мабуть, не можна було завдати більшої шкоди нації. Тому я не думаю, що це комусь на користь.

Понравился ответ? Поделись:

роман з Івано-Франківська:
4
Пане Соколовський! Чи могла Юля якимось чином вплинути на російську сторону, яка виставила високу ціну? Україна залишилась без газу в морози, в Європі істерія через відсутність газу, загроза зупинки промисловості і.т.д.Що можна було зробити Юлі? Президент заварив кашу і поїхав на лижі. Чи не вважаєте Ви ,що Юля поступила ,як справжній державний діяч, як Матросов закрила амбразуру?
Богдан Соколовский:
З російського боку це був ультимативний підхід – і ціни, і транзит, і інші умови. Я тоді так вважав і переконався в цьому після свідчень Дубини і Діденко. Я ще раз кажу, що політика Кремля в останні роки і зараз визначається його власною концепцією. Вони мають на неї право, а ми – маємо право її знати. І безвідносно до того, хто в Україні Президент, яке прізвище Прем’єра і Голови Верховної Ради, російська політика до України не міняється – це політика Старшого брата. Вони мають на неї право.
Зробила Тимошенко в 2009 році правильно чи неправильно – тепер це нецікаво, тому що від цього нічого не залежить для простого звичайного українця, яких є 45 мільйонів. Зараз людям цікаво знати, що є сьогодні. А сьогодні ми маємо ще і Харківські угоди, які, я вважаю, більш кабальні, ніж те, що було в 2009 році (тому що вони розраховані на довший термін, там офіційно, на папері, змішана політика з газом). Ніколи нецікаво копатись в тому, що було. Українцям цікаво знати, що буде завтра, чи будуть підвищуватись ціни на газ.

Понравился ответ? Поделись:

Просто цікаво:
3
Як ви відсвяткували День незалежності?
Богдан Соколовский:
Для мене День Незалежності (реальний день, який я двадцять років назад з великою приємністю пережив) – це свято на рівні Різдва і Великодня, які є найбільшим святами для кожного християнина, кожного українця. Добре відзначав!

Понравился ответ? Поделись:

Бодя:
3
Пане Богдане! Ви були головою секретаріату (найкращим на мою думку!) Чи бачите ви можливості створення національно-демократичного проекту за участі реально неспалених для перспективи постатей - таких як Ви, Брюховецький, Квіт, Слободян та інші. Чи УНП вже остаточно вичерпала себе?
Богдан Соколовский:
Я дійсно з 1989 року був у єдиній партії – це Український Народний Рух (пізніше Українська Народна Партія). Але в квітні 2010 року я спокійно вийшов з партії, будучи заступником голови, а перед цим п’ять років будучи головою секретаріату. Я думаю, що УНП вдалося щось зробити, але я вийшов з партії після Президентських виборів, щоб нікому не заважати. Разом з цим я дуже поважаю переважну більшість членів УНП, там є хороші люди. Наприклад, та низка людей, яку Ви назвали. Пан Брюховецький сьогодні почесний президент Києво-Могилянської академії, дуже поважний чоловік, я завжди вважаю доцільним прислухатись до його думки. Пан Квіт – чинний ректор Києво-Могилянської академії, солідний, серйозний і перспективний чоловік. Слободян – один зі стовпів української нормальної економіки. Честь йому і хвала за те, що він зробив, дай Боже йому здоров’я, щоб він міг робити ще більше. Таких людей дуже багато можна назвати і шанси завжди є. Але шанси будуть тоді, коли до творення свого майбутнього долучаться всі українці, не будуть шукати Брюховецького, Слободяна чи Соколовського, чи ще якогось персонажа, сподіватись, що хтось прийде і всім все зробить. Ні, всі разом зробимо і всі разом будемо мати і спокутувати свої помилки, всі разом – від малого до великого.

Понравился ответ? Поделись:

Ольга, Львів:
3
Богдане Івановичу, скільки разів ви зустрічалися з Путіним і якою насправді є його позиція щодо співпраці з Україною. Він її справді ненавидить чи це все вигадки політтехнологів?
Богдан Соколовский:
З Путіним я бачився і вітався особисто один раз – в Кремлі 17 січня 2009 року (за два дні до тих зловісних контрактів, про які так багато сьогодні говориться, а вже давно пора забути). Путін як лідер Кремлю стосовно України поводить себе так, як ми йому дозволяємо. Ми – це всі українці від Львова до Донецька, безвідносно до етнічного походження. Якщо хтось дуже хоче йому покланятись, то він буде цих поклонів добиватися і отримувати. Якщо хтось не хоче кланятись – цього не буде. Путін – російський політики, від дбає про свої інтереси. І думати, що він ненавидить чи любить Україну – це неправильно. Ми повинні себе виставляти гідно так, щоб безвідносно до любові чи ненависті іноземця (навіть Президента) вести свою незалежну політику. Я думаю, що у нас є всі шанси на це. Але зараз я, на жаль, не бачу такої політики з боку України.

Понравился ответ? Поделись:

Середенко Марина:
2
Не кажется ли Вам, что именно Ющенко виноват в разрушении помаранчевой власти?
Богдан Соколовский:
Я не хрещусь в даному випадку. Не здається.

Понравился ответ? Поделись:

Сергей:
2
Мне кажется, что газофлотовский контракт Януковича еще хуже, чем контракт, подписанный в 2009 Тимошенко. Что думаете?
Богдан Соколовский:
Якщо комусь щось здається, кажуть в народі, треба хреститись. То я хрещусь разом з автором запитання.

Понравился ответ? Поделись:

Serj:
2
Кто изначально затягивал переговоры по газовым вопросам наша или российская сторона, кто-то лоббировал сознательное завышение цены на газ? И почему так получается, что ключевые вопросы в украинском политикуме всегда решаются в спешке, в последний момент и по ночам?
Богдан Соколовский:
Я вважаю, що це є виключно ініціативи і алгоритми, які були запропоновані в ультимативній формі російською стороною. Вони мають на це право. Інше питання: чи це чесно з боку росіян? Ні, не чесно, на мою думку. Чому в останній момент? Тому що росіяни таку дипломатію дуже грамотно проводять: доводити справу до останнього моменту, потім – масована атака і вирішення питання. У випадку з газом в 2009 році приблизно так і було. І таких випадків було дуже багато, і не тільки з Україною. Просто
Україна дозволяє втягнути себе в таку гру, а є такі держави, які не дозволяють себе втягувати у такі ігри. Немає нічого критичного в тому, що Росія має таку концепцію – ми її знаємо. Ображає те, що ми до сьогодні не виробили адекватної відповіді. Я вважаю, що ми можемо і повинні це зробити, якщо не маємо готового рецепту, то найближчім часом він буде.

Понравился ответ? Поделись:

Oleksa Shalayskiy :
2
А хто винен в тому, що розірвали контракт по 50 баксів тисяча? То ж як правило одна людина винна.
Богдан Соколовский:
Не вірте в це. В самих контрактах ніколи не йшлось про 50 доларів, йшлось про те, що ціна узгоджується кожного року. І не вірте в те, що могла бути ціна десятирічної давності. Невже Ви думаєте, що в Україні був би російський газ по 50 доларів в той час, як в Росії газ вже не коштує менше 70 доларів на внутрішньому ринку (а в окремих регіонах, віддалених від газодобуваючого промислу, набагато дорожче)? Цього ніколи б не було, тому що є принципи ринку, закладені в контрактах передумови, що кожного року ціна на газ узгоджується. Якщо якісь контракти не виконувались, то, як правило, за ініціативою постачальника. Це було в різних формах. Українець завжди був, як кажуть росіяни, «ведомий» в тому процесі, хоча була пропагандистська компанія, що начебто ми десь були співавторами якихось ідей. Насправді – все навпаки. Навіть міжурядовий договір по газу 2001 року, який я вважаю одним з кращих, який був підписаний прем’єром Касьяновим з російського боку і прем’єром Ющенко з українського боку, розривали не за українською ініціативою. В договорі дві сторони, і перша половина не може без другої. От Україна завжди була тією другою стороною, яка не могла діяти тоді, коли перша чогось не хоче. Але це права сторін в даному випадку. Був би у нас свій газ або ми споживали б в 2-3 рази менше газу, ніж ми споживаємо сьогодні – була б зовсім інша розмова. Ми дозволяємо себе тримати на такому гачку.

Понравился ответ? Поделись:

Людмила:
2
Вопроса, как такого, нет, хочу выразить восхищение тем фактом, что Вы меня не разочоровали, я была уверенна, что Вы очень порядочный человек, и в это трудное для украинской демократии время, остаетесь таковым. Благодаря Вас!
Богдан Соколовский:
Дякую! Я не знаю, чим і кого я мав не розчаровувати, але я завжди намагаюсь не розчаровувати всіх українців, всіх, з ким маю справи, а насамперед – свою родину.

Понравился ответ? Поделись:

Цікавий:
1
Доброго дня. Скажіть, будь ласка, яке ваше особисте ставлення до альтернативної енергетики? І чи були в українських урядів останніх часів реальні проекти в цьому плані, чи все обмежується намірами "догнати й перегнати"? Дякую.
Богдан Соколовский:
Ставлення до альтернативної енергетики в мене дуже позитивне. Я вважаю, що це для України є одна з не багатьох перспективних галузей і її треба розвивати (як сонячну, як вітрову, як альтернативні джерела газу і інше). На жаль, на сьогодні менше відсотка в енергетичному балансі посідає альтернативна енергетика. Що стосується наших перспектив – програм і проектів було дуже багато. І є на сьогодні. Однак дій не було. Дії починаються тоді, коли є фінансування і серйозні зобов’язання сторін – з боку уряду і з боку того, хто береться реалізувати той чи інший проект і отримує відповідні кошти. Сьогодні, навіть не зважаючи на те, що подекуди виникає дуже багато запитань щодо фінансової підтримки окремих проектів по альтернативній енергетиці, наприклад, сонячній, я вважаю, що якщо у нас буде позитивний результат, то він перекриє ті запитання, які виникають до реалізації проектів. Як кажуть «Переможців не судять».
Якщо у нас буде збільшення сектору сонячної або вітрової енергетики на серйозні відсотки – це добре.

Понравился ответ? Поделись:

Олег:
1
Богдан Иванович! Разъясните,почему так РОССИЯ напугана и прикладывает максимум возможностей чтобы уберечь от суда и приговора ЮВТ? Если ВЫ,были на месте ДУБИНЫ- как ВЫ поступили? 1. Подчинились угрозам ЮВТ и подписали эти контракты?2.Требовали ДИРЕКТИВЫ ПРЕЗИДЕНТА и КМ? 3.Наотрез отказались от этих КАБАЛЬНЫХ для Украины контрактов,вплоть до отставки?4. ПРОДОЛЖИЛИ ПЕРЕГОВОРЫ С МОСКВОЙ И ЕВРОПОЙ?
Богдан Соколовский:
Поки що я не бачу, щоб вони були сильно налякані і щоб вони щось робили. Ніхто з боку не має права втручатись навіть в такий недолугий судовий процес, який зараз розгортається. Ніхто, ні зі Сходу, ні з Заходу. До тих пір, поки у нас не буде нормального прозорого цивілізованого судочинства і невтручання в наші справи, до тих пір ми будемо другим сортом. Я категорично проти цього. Після окремих подій особисто зі мною, я маю особисту думку. Але я – це не так важливо, переконайте цілий світ, що у наш суд незалежний від влади. Мабуть, над цим треба думати. Якщо вдасться переконати – честь і хвала, якщо не вдасться – тоді це наша справа, справа громадян України.

Мені жодного разу в житті не доводилось працювати у господарюючому суб’єкті, тим більше керувати їм, тобто мені важко уявити себе на місці Дубини. Жодного офіційного доказу на сьогодні я не маю. З іншого боку, особисто я відношусь до Олега Дубини дуже позитивно. Я думаю, що він чесна людина і в даній ситуацій він поступив так, як йому здавалось правильним.

Понравился ответ? Поделись:

Света:
0
Грозит ли нам новая "газовая война"? Как вы думаете?
Богдан Соколовский:
Я думаю, що не загрожує. Остання «газова війна» з боку Росії була розв’язана, і вони своєї мети досягли. Вони хотіли поставити нас перед фактом серйозного підвищення цін і не підвищення транзитних тарифів. Росія досягнула мети великим коштом, втратою свого авторитету і фінансовою втратою, тому що росіяни все-таки поступились на європейському ринку (вони мали 1/3 на газовому ринку, а сьогодні – приблизно 1/4 ). Зараз я такої мети не бачу, тому «війни» не передбачаю. Але якщо вірити тому, що росіяни можуть мати своєю ціллю українську ГТС, то, мені здається, що з українського боку вже готуються адекватні відповіді. І українська ГТС поки що є в українській власності з одного боку і з другого боку, на мою думку, росіяни не мають гарантії, що «війна» дасть їм можливість досягнути цілі, тобто української ГТС. Тому звучать такі заяви, такі погрози, в тому числі вчорашня в День Незалежності некоректна заява Медведєва.
Думаю, що «війни» не буде. Росіяни розв’язують «війни» або тоді, коли вони переконані в 100% досягненні своєї мети, або коли вони не переконані ні в чому. Цього я зараз не бачу. З одного боку в Україні влада, яка для них комфортна, з іншого боку – я не бачу чіткої мети, яка була в 2009 році. Якщо вони розв’яжуть «газову війну», то це буде «війна» Росії проти Росії. Я не думаю, що в Росії настільки недалекоглядні політики.

Понравился ответ? Поделись:

Сергій:
0
Як ви оціюєте вчорашню об’єднавчу акцію опозиції в парку Тараса Шевченка? Чи буде з цього єдина опозиційна сила навколо Юлії Тимошенко?
Богдан Соколовский:
Треба об’єднуватись навколо ідеї, а не навколо прізвищ. Ніяких об’єднань навколо прізвищ, навіть Біблія пише «Не сотвори собі кумира». Треба об’єднуватись навколо українських цінностей, тільки тоді ми маємо шанс нормально функціонувати в цьому світі – і з новою владою, і зі старою владою. Будемо об’єднані навколо цінностей – лідери прийдуть самі.

Понравился ответ? Поделись:

Ніна зі Львова:
0
Ваш син добре себе почуває в Швейцарії? Ви раді, що він обрав професію дипломата?
Богдан Соколовский:
Я радий тому, що в мене є син і що він успішний. Як він себе почуває – це запитання до нього. Те, що він пішов по стежці дипломатії, можна судити по-різному. Я за фахом – фізик, і почуваю себе фізиком по сьогодні. Я 20 років відпрацював в науці і дуже цим задоволений, у цій сфері я фактично сформувався. Разом з тим мені дуже багато дала дипломатія. На сьогодні, на превеликий жаль, я не маю можливості застосовувати себе в дипломатії. Нинішня українська влада не вважає це за потрібне чи мій досвід нікому не цікавий… Але тим, що мій син працює в українській дипломатії, я, звичайно, задоволений. Я бажаю йому успіху. Якщо буде стояти питання: хто має бути в дипломатії, я чи він, то з мого боку йому буде завжди віддана пальма першості.

Понравился ответ? Поделись:

Клоун:
0
Чи подешевшає газ для України?
Богдан Соколовский:
Ні.

Понравился ответ? Поделись:

Светлана:
0
Как вы считаете, сможет ли Россия реализовать захватить ГТС Украины, как это произошло в Беларуси?
Богдан Соколовский:
Хотіти можна. Але хто їм дасть? Не забувайте, що ГТС України відіграє, насамперед, внутрішню, якщо хочете, співмірну з безпековою функцію – це поставка газу українському споживачеві. А споживач – і є економіка. Тому пускати будь-яку іноземну компанію в цю сферу – це дуже неправильно. Тим більше таку як російська, яка є монополістом. Треба бути відвертим: своя сорочка ближча до тіла. Друга функція нашої ГТС – транзитна функція. І на транзиті ми сьогодні заробляємо 1,3 мільярда доларів. При нормально функціонуючий економіці такої великої держави як Україна, за рахунок ефективного розвитку інших сфер завжди можна перекрити ці 1,3-1,5 мільярда доларів. Тому не треба дуже сильно переживати, якщо ми раптом не станемо транзитною державою для російського газу. Разом з цими 1,5 мільярдами відійшла б і головна біль, тобто відкупитися за неотриманих 1,5 мільярди аби не мати проблем і звинувачень, які ми кожного року чуємо, я вважаю, що це нормально. Але треба розвивати економіку у всіх інших напрямках, перекривати ці 1,5 мільярди і не переживати.

Понравился ответ? Поделись:

Oлег:
0
Богдан Иванович! Скажите пожалуйста, от контрактов ЮВТ и ПУТИНА кто пострадал? 1. Украина. 2. Россия. 3. Европа.? Как вы думаете, если бы не было скидки в 100$ , то какие были сейчас тарифы на ЖКХ? Зависят ли цены на ВСЁ ( продукты,одежда,квартиры,машины и т.д. ) от цены на газ? И как эти контракты повлияли на экономику УКРАИНЫ? Скажите, МЫ ЧТО ТАКИЕ БОГАТЫЕ, чтобы оплачивать такие контракты? Как вы думаете, ПОЧЕМУ ЮВТ СОГЛАСИЛАСЬ НА КАБАЛУ???????????????????????? Не свою-------а всей УКРАИНЫ????????????
Богдан Соколовский:
Ціна на газ негативно впливає на ціни інших товарів в Україні. Але, на мою думку, ця українська ціна не позитивно впливає на росіян. Тобто де ті гроші, де ті надприбутки – я не знаю і не берусь судити, зрештою, це не моя функція в даному випадку.
Щоб вийти з цієї ситуації треба протягом кількох найближчих років мати альтернативи у вигляді збільшення видобутку власного газу, терміналу на зріджений газ, домовленостей і контрактів з іншими постачальниками. І на чергових переговорах з росіянами сказати, що у нас є такі можливості, ми їх реалізуємо. Тоді росіяни або продають газ на вигідних для нас умовах, або ми у них не купуємо нічого, купуємо в іншому місці. Тільки за таких умов можна нормально говорити з будь-яким іноземним партнером-постачальником, в тому числі і з Росією. Думати, що таку альтернативу можна зробити за рік – це фантастика. За рік такого не зробиш, це реально зробити за 6-8 років, але треба починати вже сьогодні. Якщо ми не почнемо сьогодні, а будемо багато балакати, ми залишимось на тому самому місці, на якому ми є. В минулому році на День Незалежності була опублікована дуже добра програма Януковича про реформування української економіки. Було б добре, щоб через рік (тобто вчора, сьогодні чи завтра) було хоч щось написано від влади, що виконано по цій програмі. Що було б остаточно доведено і люди переконались в тому, що це дійсно виконано. Наприклад, програма передбачає до 2015 року на 20% скоротити споживання всієї енергії. Рік минув. Що зроблено? Натомість ми позавчора маємо Указ про економію газу. Вирвано з контексту, написано, що треба економити, але не для основних галузей-споживачів. А людям, мабуть, будуть створювати «добровільні умови». У мене є питання: що не насмілились сказати півслова хімії або металургії, що держава зобов’язує вас економити стільки-то відсотків за рік? Треба перепрофільовуватись, модернізуватись, аби споживати менше газу. З іншого боку я хочу запитати, а що буде робити НАК «Нафтогаз» з тим газом, який Росія зобов’язує нас викуповувати кожного року відповідно до контрактів? Тобто говорити про економію можна, але треба робити. Поки що конкретних кроків, які можна було б перевірити на практиці, я не бачу.

Понравился ответ? Поделись:

Олег:
0
Из ходя из вашего первого ответа,ВЫ оправдываете ЮВТ. А значит, вы становитесь соучастником её ПРЕСТУПНЫХ контрактов. Вы считаете ,что у нас есть КАСТА НЕ ПРИКОВЫВАЕМЫХ? Вы считаете ВЕРХУШКЕ ВСЁ ДОЗВОЛЕНО???? А ЕСЛИ ЭТО КОСНУЛОСЬ ВАШЕЙ СЕМЬИ или ( не дай бог ,кто-то из них умер из за НИХ ), Как бы ВЫ тогда реагировали? А вы не когда не задумывались,что в связи с такими ценами на газ закрылось много предприятий? Да вы скажите,что это предприятия ОЛИГАРХОВ! Но на них РАБОТАЕМ МЫ ( народ УКРАИНЫ ) ! И кто теперь ответит,за то ЧТО Я ТЕПЕРЬ БЕЗРАБОТНЫЙ?
Богдан Соколовский:
Я не підтримую жодну сторону – нікого не осуджую і нікого не схвалюю в даній ситуації. Дуже важливо для мене – це говорити правду. Якщо говорити про якісь можливі злочини – я категорично проти того, щоб у владі творились дії, які розцінюються як злочини. Але поки це не доведено (стосовно нинішньої влади, колишньої, позаколишної) – ніколи не можна кидатись такими словами. Це заклик і в 2008-2009 роки, коли звучали з окремих трибун обвинувачення в національній зраді – я тоді цього не сприймав і зараз не сприймаю. Я дотримуюсь позиції, що неможна так просто і легко розкидатись такими речами.
Захищати або не захищати Тимошенко – це не моя функція. Захищати треба правду, давати об’єктивну оцінку, намагатись бути ближче до істини. Дякувати Богу, сьогодні в нашій державі ще можна казати те, що думаєш.

Понравился ответ? Поделись:

Любопытный:
0
Какие у вас дальнейшие политические планы? В списке какой партии появиться имя Багдана Соколовского? Ведь вы уже не с Ющенко, но еще не в БЮТе...
Богдан Соколовский:
Не за мене треба думати, а треба думати про націю. Кожен українець кожного дня має думати, як поступити, щоб для нації з твого боку був позитив або принаймні не було негативу. Поки цього не відбувається, у нас не буде нічого виходити в тому, що ми називаємо державотворенням. І молодше покоління щодо нашого покоління буде мати абсолютно обґрунтовані і заслужені претензії.
Ющенко я поважав, поважаю і буду поважати. Я знаю, наскільки він переживає за українську справу, наскільки він українець і був українським Президентом. Але люди визначились по-іншому і дали свою оцінку на виборах 2010 року. Кожен має право висловлюватись так, як він хоче. Якщо я мав би незгоди або не погоджувався з якоюсь позицією, то, мабуть, я пішов би у відставку раніше. Але я цього не зробив, у всякому випадку, у моєму секторі, за який я відповідав, в питаннях енергетичної безпеки вдалось досягнути багатьох позитивних результатів. А я бачив і інші сектори, бачив і зради навколо Президента, мені було дуже боляче, але я не мав на це впливу.

Понравился ответ? Поделись:

Frank:
0
Замечали ли Вы конфронтацию Ющенко и Тимошенко во время своей работы уполномоченным? И в каких вопросах по Вашему мнению политики больше всего расходятся?
Богдан Соколовский:
Краще б не було конфронтації, краще було б так, як в 2004 році. До речі, в 2009 році там, де не було конфронтації, там був успіх. Я не беруся судити, де було більше правоти, де менше. Мені здається, що більше правоти було там, де мені довелось працювати і я працював – це моя особиста думка. Будь-яка конфронтація в будь-якому середовищі іде не на користь цьому середовищу. Це треба розуміти і не допускати такого.

Понравился ответ? Поделись:

Денис:
0
С какой командой вы связываете свое политическое будущее?

Понравился ответ? Поделись:

Володимир:
0
Ви досить поміркована і грамотна людина. Не пробували Ви довести свою думку про абсурдність т.зв."суду" над Тимошенко до Януковича чи тих, хто може на це вплинути? Якщо - так, то якась була реакція?
Богдан Соколовский:
А хто я такий, щоб я міг доводити Януковичу свою думку? Я вважаю, що Янукович знає про абсурдність цього судилища. І знає, що в даному випадку Печерський суд завдав багато шкоди нації і особисто Президенту України. Результати ми сьогодні чуємо з усіх столиць. Я такий самий, як і всі інші, зі мною Янукович не радиться. У них є своя команда, своя політика, своє бачення. А завдання населення України – спонукати владу діяти так, щоб нам було зручно, безвідносно до прізвищ.

Понравился ответ? Поделись:

Комментарии (5)

символов 999
  • Гость -2 назад

    У меня просьба к редакторам или корректорам порталу, если вы видите что комментарии написаны не на надлежащем уровне, с содержанием ненорамативной лексикой, содержат унижение, оскорбелние и т.д., прошу вас удалить. Нам хватает брутальности, ненормативной лексики, унижения и оскрбления вокруг в реальной жизни. Не нужно
    переносить и в виртуалную сферу.
    Ответы на вопросы дейтсивтельно по сути, и я полностью согласна с позицией Богдана Ивановича. Спасибо вам, за ваш объективный и взвешанный подход к теме. И к Газовым контрактам.

    Прокомментировать Мне нравится
  • Гость -12 назад

    да как можно еще оправдывать эту армянскую сволочь с косой которая все государство пустила по ветру да ее растрелять надо уже давно давным а не давать повод ей встраивать шоу

    Прокомментировать Мне нравится
  • наталя козачук -12 назад

    Богдане, ви класний!!! Не слухайте злих коментаторів... Все - по суті.

    Прокомментировать Мне нравится
  • Гость -12 назад

    ...,покрывает тымошилу.ничего вразумительного неуслышал от него.

    Прокомментировать Мне нравится