Эксперты рассказали, как уберечь себя от домашнего насилия

1 0

Узнайте, как бороться с домашним насилием.

29 ноября в 15:00 в гости к tochka.net придут эксперты, с которыми можно обсудить проблему домашнего насилия.

Директор департамента социальной помощи организации "Ла Страда" Екатерина Черепаха, директор Киевского городского центра социально-психологической помощи Людмила Крупчинская и юрист "Ла Страда" Марина Легенька расскажут об эффективных методах противодействия насилию в семье.

Мы поговорим о мифах и стереотипах, статистике и юридических нюансах.

Задавайте свои вопросы экспертам. Узнайте, как можно отстаивать свои права, и где найти помощь, если в семье вам угрожает опасность.

Спросите экспертов о том, почему не всегда работает Закон "О предупреждении насилия в семье".

Узнайте, как заставить милицию реагировать на заявления о насилии  в семье.

Онлайн-конференция является частью мероприятий в рамках ежегодной кампании "16 дней против гендерного насилия" при поддержке проекта ЕС "Права женщин и детей в Украине - коммуникационный компонент".

Кампания проходит с целью повышения уровня информированности о насилии по отношению к женщинам.

Эта проблема во многих случаях вызвана дискриминацией и негативными стереотипами о роли женщин в обществе.

Ответы 32

Таня:
11
Как распознать при знакомстве с мужчиной его склонность к насилию?
Катерина Черепаха:
Если бы была возможность распознавать сразу, склонен ли человек к насилию, это было бы очень хорошо. Но, к сожалению, на практике сложно с первой минуты знакомства определить, что человек склонен к агрессии. Чаще всего необходимо достаточно долго пообщаться с человеком, увидеть его в разных ситуациях, как он реагирует на разные конфликтные ситуации, чтобы потом иметь возможность сделать вывод, оценить, насколько он склонен к агрессии. Наверное, на какие-то общие моменты можно обращать внимание, как он общается со своими друзьями, с вами, с окружающими людьми. Наверное, из этого можно делать какие-то выводы. Но на 100% сказать при первом знакомстве – вряд ли.

Понравился ответ? Поделись:

Аня:
4
Милиция часто игнорирует просьбы о помощи жертвам домашнего насилия. Как бороться с глухотой милиции? Прокуратура будет реагировать на жалобы на участковых?
Марина Легенька:
Дійсно, міліція повинна реагувати на такі скарги, але ми всім чоловікам і жінкам, які звертаються до нашого центру, рекомендуємо писати письмову заяву до міліції, просити одразу номер, за яким вона зареєстрована, і чекати письмової відповіді. Обов’язково вказувати у заяві «Прохання надати письмову відповідь на адресу…». Якщо міліція у такому випадку не відповідає заявникові, то тоді йде звернення до керівництва того відділу, працівники якого не відповіли на звернення, у Міністерство внутрішніх справ і до органів прокуратури, які повинні притягати до дисциплінарної відповідальності осіб, які не виконують законодавство України.

Понравился ответ? Поделись:

Андрей:
3
Какой наказание предусмотрено для домашнего агрессора в соответствии с законом? Работает ли эта система?
Марина Легенька:
Відповідно до закону України про попередження насильства у сім’ї, дільничний міліції ставить на профілактичний облік ту особу, яка вчинила насильство у сім’ї, виносить їх попередження про недопустимість насильства в сім’ї, направляє на проходження колекційної програми. І далі це вже або захисний припис, або, відповідно до закону України про адміністративні правопорушення, це притягнення до адміністративної відповідальності – штраф, виправні роботи, адміністративний арешт.

Понравился ответ? Поделись:

Екатерина:
3
"Я регулярно слышу в соседней квартире крики, сльози, скандалы соседки с мужем. Скорее всего, дело доходит до рукоприкладства. Как поступить? Вызвать милицию?"
Марина Легенька:
Якщо говорити про закон України про попередження насильства у сім’ї, то, швидше за все, там відбувається насильство у сім’ї. Необхідно викликати міліцію, якщо чутно крики дитини, чути, що дитина страждає від цього. Також мова йде про порушення громадського порядку, тому можна притягнути сусідів до адміністративного кодексу, коли це не стосується саме насильства у сім’ї, а мова йде про просто якусь конфліктну ситуацію, гучну музику тощо.

Понравился ответ? Поделись:

Вита:
2
Какие существуют юридические механизмы защиты от семейного насилия?
Марина Легенька:
Відповідно до закону України про попередження насильства у сім’ї, це офіційне попередження про недопустимість чинення насильства у сім’ї, це направлення на проходження колекційної програми, це захисний припис і ряд адміністративних механізмів, які вступають в дію, якщо було здійснено правопорушення.

Понравился ответ? Поделись:

Саша:
2
Сколько стоят консультации в центре Ла Страда?
Катерина Черепаха, Марина Легенька:
Катерина Черепаха: Консультации в нашем центре оказываются абсолютно бесплатно, как юридические и психологические, так и информационные консультации. Поэтому можно обращаться на горячую линию центра и получать помощь.
Марина Легенька: Я хочу озвучити гарячу лінію центра – 386 (звінки безкоштовні з мобільних операторів Київстар, МТС, Life, Білайн) або 0(800)500 335 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів України).

Понравился ответ? Поделись:

Олег:
2
А есть ли у нас бесплатные юридические консультации, куда можно обратиться за помощью в случае насилия? И если есть, то какой тяжести должен быть случай, чтоб с ним можно было обратиться?
Катерина Черепаха, Марина Легенька:
Марина Легенька: Якщо говорити про нововведення в цьому випадку, про новий закон України про надання юридичної допомоги, така юридична допомога повинна бути створена у ряді органів, в тому числі зара вона активно створюється при Міністерстві юстиції, є органи допомоги при райдержадміністраціях. Безкоштовна допомога надається в ряді громадських організацій, в державних органах, в центрах соціальних служб.
Катерина Черепаха: Не обязательно ждать очень тяжелых последствий для того, чтобы обратиться за помощью. Если есть проблема, то нужно обращаться. Нужно стараться не молчать, найти в себе силы и обращаться за помощью, не доводя до тяжелых последствий.

Понравился ответ? Поделись:

Olga :
2
У меня соседи если не алкоголики, то изрядно пьющие люди, особенно он. Они постоянно устраивают разборки, понятно, что и до побоев доходит регулярно. Оставаться равнодушным и не замечать проблему как-то не по-человечески, но как быть? Ведь, если вызывать милицию, ничего не измениться. Куда стоит обратиться? Кто может помочь этим людям?
Марина Легенька:
Перше звернення повинно бути до міліції. Якщо це відбувається саме зараз, треба викликати міліцію, 102. Якщо це в загальному, можна писати звернення до дільничного інспектора міліції. Тому починати треба з міліції.

Понравился ответ? Поделись:

Антон:
2
Вы говорите, что насилие в семье не зависит от статуса или места проживания. Я не верю! Докажите, что верующие православные бьют жен больше, чем атеисты
Катерина Черепаха:
Вопрос достаточно своеобразный. По моему мнению, социальный статус и место проживания никак не связано с вероисповеданием и принадлежностью к той или иной религии. Доказывать, что верующие бьют чаще или реже, чем атеисты, это не в нашей компетенции. Но если говорить о тех случаях, что проходят через наш центр, через центры государственных структур и общественные организации, которые оказывают помощь пострадавшим от домашнего насилия, то мы видим, что среди пострадавших есть представители абсолютно любого статуса, в любом месте проживающие, любого вероисповедания.

Понравился ответ? Поделись:

Марина :
2
как быть, когда муж силой забрал ребенка и не позволяет видеться с ним?
Марина Легенька:
Відповідно до сімейного кодексу, батько і мати мають рівні права і обов’язки стосовно дитини. Тому у випадку, коли мова йде про те, що жінка не знає, де в цей момент знаходиться дитина, треба подавати заяву до органів внутрішніх справ. Якщо ж жінка знає, де перебуває дитина, але при цьому чоловік не дає їй бачитися і спілкуватися з дитиною, це є протиправними діями, треба писати заяву до служби у справах дітей, до опікунської ради і до кримінальної міліції у справах дитини.

Понравился ответ? Поделись:

Оля:
2
Где найти защиту, если муж - бьет, а развестись с ним нельзя?
Людмила Крупчинская, Марина Легенька:
Людмила Крупчинская: Таку допомогу людина може отримати в міських або районних соціальних службах дітей та молоді. В кожній адміністрації є відділ або управління в справах сім’ї та молоді, можна звернутися туди. По першу допомогу, по яку людина може звернутися, це до дільничного інспектора. Якщо людина хоче зберегти свої стосунки, то треба обов’язково звертатися до центрів соціально-психологічної допомоги, які є в кожному обласному центрі і в місті Києві.
Марина Легенька: Також можна звернутися до громадських організацій, в тому числі до тої, представниками якої ми є, і отримати допомогу, якої людина потребує.

Понравился ответ? Поделись:

Светлана:
1
Год назад муж избивал меня. Я развелась и сейчас мы не видимся. Но до сих пор не могу избавится от психологического дискомфорта. Есть ли какие-то курсы реабилитации? Где можно пообщаться с такими же как я?
Катерина Черепаха:
Если у человека есть потребность, можно и нужно обращаться за помощью. Обратитесь на горячую линию, консультанты вам смогут предоставить нужную информацию о центрах, в которых проводят такую реабилитацию, и которые находятся наиболее близко к вам.

Понравился ответ? Поделись:

Рома:
1
А вам встречались случаи, кода женщины били своих мужей?
Людмила Крупчинская, Марина Легенька:
Марина Легенька: Так, зустрічалися. Достатньо великий відсоток з тих, хто телефонує на нашу гарячу лінію, це чоловіки, які страждають від різних видів насильства в сім’ї. Це не обов’язково фізичне насильство. Це може бути і економічне насильство, і психологічне насильство. Так, такі чоловіки зустрічаються, такі чоловіки телефонують. На сьогоднішній день на супроводі юридичного центру «Ла Страда» знаходяться дві справи, в яких потерпілими є чоловіки.
Людмила Крупчинская: Офіційна статистика говорить, що із всіх звернень щодо насильства, 30% від чоловіків.
Марина Легенька: Якщо говорити про звернення на гарячу лінію, то чоловіки звертаються у 13%. Але треба враховувати, що телефонують ще діти і невизначені абоненти.

Понравился ответ? Поделись:

Настя:
1
Вопрос к психологу. Муж бывает агрессивен по отношению к ребенку, говорит, что воспитание невозможно без приминения силы. Как мне убедить его, что есть более эффективные методы воспитания?
Катерина Черепаха, Людмила Крупчинская:
Людмила Крупчинская: До спеціалістів нашого центру звертаються такі жінки. Чиниться теж психологічне насильство над дитиною. Якщо питання йде про фізичне насильство, то зрозуміло, що жінці треба звертатися до психологів і проводити психокорекцію. Якщо чоловік не реагує, то треба вживати більш радикальні заходи, тому що це неприпустима поведінка щодо дитини.
Катерина Черепаха: Я глубоко уверенна, что есть другие альтернативные способы воспитания ребенка, которые являются более эффективными. Нужно обращать внимание, что такое поведение может не только негативно отражаться на ребенке, а и послужить моделью поведения и воспитания в будущей семье этого ребенка. Будет очень тяжело прервать эту цепь насильнических методов воспитания, если ребенок будет постоянно в этой ситуации находиться.
Нужно работать семьей. Это совместная работа мамы, папы и ребенка для того, чтобы найти те приемлемые ненасильственные формы воспитания, которые нужно использовать.

Понравился ответ? Поделись:

Ольга:
1
В Украине принято не выносить сор из избы. Многие женщины годами терпят насилие и никому об этом не признаются. Скажите, эти традиции можно как-то сломать?
Катерина Черепаха, Людмила Крупчинская:
Катерина Черепаха: Их нужно менять однозначно. Это достаточно долгие традиции, требуется много времени, чтобы поменять такое отношение. Нужен комплексный подход. Это и информационная компания, это и система образования. Начиная с детских садов нужно рассказывать, что такое насилие, почему это плохо, как это влияет на человека, к каким результатам это может привести.
Людмила Крупчинская: Насильство – це соціальне явище, яке не треба впускати в свою сім’ю, свою домівку. Це головне.

Понравился ответ? Поделись:

Света:
1
Муж на людях, в гостях или при родственниках постоянно ищет способ унизить меня. А наедине просит прощения и ведет себя совершенно по другому, достаточно внимателен, любящий. Как изменить его поведение при посторонних? Если честно, пока просто стараюсь избегать совместных компаний или гостей.
Катерина Черепаха, Людмила Крупчинская:
Катерина Черепаха: Конечно, трудно дать полную консультацию по вопросу. Но прежде всего, нужно поговорить с мужем, выслушать его аргументы и мотивы, почему он так поступает. Если не получается прийти к какому-то консенсусу, то тогда надо обращаться за помощью к психологу, семейному терапевту. Это ситуация, куда можно и нужно привлекать специалистов. Но, конечно, это должна быть добрая воля обоих сторон.
Людмила Крупчинская: Уникнення спільних компаній не приведе до позитивного рішення проблеми. Проблему треба обговорювати і вирішувати.

Понравился ответ? Поделись:

Вера:
1
Расскажите, что обязан сделать участковый инспектор милиции при обращении в случае насилия в семье? Что я, как жертва, имею право требовать в таком случаи?
Марина Легенька:
В першу чергу, повинен прийняти вашу заяву про чинення насильства в сім’ї, повинен провести перевірку по цій заяві, винести офіційне попередження про неприпустимість чинення насильства у сім’ї, якщо факт насильства підтверджується, повинен провести роз’яснювальну роботу з кривдником. У випадку повторних фактів, відправити особу, яка вчинила насильство у сім’ї, на проходження корекційної програми. І у випадку подальшого вчинення насильства у сім’ї, притягати кривдника до адміністративної відповідальності.

Понравился ответ? Поделись:

Ангелина:
1
Мой муж - добрый и славный человек, но холерического темперамента и склонен в случае споров повышать голос. Я устала от постоянных криков дома. А в последний раз, когда мы поссорились, я с младшим сыном закрылась в комнате на ключ. Он пытался сломать дверь (но не до конца). У ребенка глаза были полны ужаса! Но такой случай был впервые. Как нам поменять стиль общения в семье и навсегда пресечь подобные выходки?
Людмила Крупчинская:
В даному випадку чиниться психологічне насильство над жінкою і дитиною. В цьому випадку треба обов’язково звертатися до спеціалістів, в ті ж самі центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. При кожному центрі працюють фахівці психологи, які проведуть сімейну психокорекцію. Психологи обов’язково допоможуть.

Понравился ответ? Поделись:

Юля:
1
Как реагировать, если муж проявляет агрессивность и часто звучат угрозы убить или избить. Какие центры могут помочь?
Людмила Крупчинская, Марина Легенька:
Людмила Крупчинская: Якщо ідуть погрози, це вже психологічне насильство. Не можна доводити до крайніх випадків, треба звертатися за кваліфікованою допомогою, до фахівців. Клієнтки нашого центру після трьох місяців перебування в ньому виходять з зовсім іншим баченням проблеми, з силами дивляться на цю проблему і вирішують її швидше і ефективніше.
Найлегше, це набрати 386, і вам миттєво нададуть потрібну інформацію, хто і як вам може допомогти, в залежності від регіону, де людина проживає.
Марина Легенька: Якщо це погроза вбивством, і є реальні побоювання, що особа може виконати ці погрози (наприклад, використання зброї), то у Кримінальному кодексі передбачена відповідна стаття – погроза вбивством. Тоді треба звертатися прямо до міліції.
Людмила Крупчинская: Жінка не повинна жити в сім’ї в страху. Це насильство, і вона повинна його позбуватися.

Понравился ответ? Поделись:

Катя:
0
а сколько можно находиться в центре помощи и чем помогает прибывание в нем?
Людмила Крупчинская:
Максимальний термін перебування у центрах соціально-психологічної допомоги 90 діб. За цей час людина може отримати допомогу психологів, соціальних педагогів, юридичну допомогу.

Понравился ответ? Поделись:

Олеся:
0
Зцілення від домашнього насильства - справа тривала і складна. Хто і як цим займається? Хто повинен займатися?
Марина Легенька:
Відповідно до закону України про попередження насильства у сім’ї, визначено ряд державних органів, які займаються роботою в цій сфері. Це правоохоронні органи, Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров’я, це громадські організації. Все залежить від конкретного випадку.
Якщо був факт фізичного насильства в сім’ї, представники правоохоронних органів, представники міліції повинні обов’язково направити на проходження судово-медичної експертизи для встановлення степені тяжкості нанесених побоїв. Якщо працівник міліції не надає таке направлення, а фізичні ушкодження нанесені, то обов’язково треба вимагати це направлення.

Понравился ответ? Поделись:

Таня:
0
Как вы считаете, действенны ли многочисленные информационные кампании против насилия? Учащаются ли случаи обращения жертв?
Катерина Черепаха, Людмила Крупчинская:
Катерина Черепаха: Действенны. Мы можем судить об этом по анализу звонков на нашу горячую линию. Наличие информации о том, что это проблема, с которой нужно что-то делать, наличие информации об организациях, в которые нужно обращаться за помощью, конкретные телефоны, адреса организаций, это всё эффективно. По крайней мере, для того, чтобы люди стали обращаться за помощью. Конечно, ситуации бывают разные, и в некоторых случаях оказать помощь может быть проблематично. Но тем не менее, уже хорошо то, что на это обращают внимание, ситуация насилия не замалчивается.
Людмила Крупчинская: Після проведення всеукраїнських акції, зокрема «Залишайся людиною», звернень до центру зросло. Ми підіймаємо це питання і боремося.

Понравился ответ? Поделись:

аня :
0
В які умови потрапляє жертва насильства у притулку? І чи не трапиться так, що чоловік прийде забирати дружину... щоб її знову побити.
Людмила Крупчинская:
В притулку жінка, або жінка з дитиною, може отримати ліжко, продукти харчування, затишок, допомогу спеціалістів. В нашому центрі чоловіки приходять і просять зустрічі з цими жінками. Якщо це відбувається, ми пропонуємо цим чоловікам проходити індивідуальну, а потім сімейну психокорекцію.

Понравился ответ? Поделись:

Карина:
0
Питання до представників Ла Стради. А чи були випадки звернень відомих і заможних людей?
Катерина Черепаха, Марина Легенька:
Катерина Черепаха: Если начать с того, что все консультации в нашем центре предоставляются анонимно и конфиденциально, то из этих соображений мы не можем называть имена. Если говорить о социальном статусе и экономическом положении людей, которые к нам обращаются, то люди есть абсолютно разные.
Марина Легенька: Були і є факти, коли фінансово забезпечені особи звертаються до центру. Тобто, це абсолютно не залежить від статусу і фінансової забезпеченості людини.

Понравился ответ? Поделись:

Лена:
0
Я не совсем понимаю, что такое економическое насилие? Вы могли ба разьяснить?
Людмила Крупчинская, Марина Легенька:
Людмила Крупчинская: Я наведу приклад. Жінка знаходиться в декретній відпустці, доходи в неї мінімальні, а чоловік працює. І чоловік диктує питання вибору, що купувати, який одяг, взуття, їжу. Він фінансово обмежує жінку. Жінці це неприємно, в неї обмежені фінансові, економічні ресурси. Тому йде питання економічного насильства.
Марина Легенька: Відповідно до закону України про попередження насильства у сім’ї, економічне насильство у сім’ї – це умисне позбавлення одним членом іншого члена сім’ї житла, одягу, їжі, іншого майна, на який ця особа має встановлене законом право. Також викликати економічне насильство може порушення як фізичного здоров’я, так і психологічного, психічного здоров’я. Ці всі факти є економічним насильством в сім’ї. Але найчастіше економічне насильство відбувається стосовно позбавлення права на житло.

Понравился ответ? Поделись:

Света:
0
Что является основанием для принятия мер по предупреждению насилия в семье?
Марина Легенька:
Заява особи, яка потерпіла від насильства у сім’ї, або заява особи, відносно якої існує реальна загроза вчинення насильства у сім’ї.

Я хочу звернутися до осіб, які потерпають від насильства в сім’ї, або знають особу, яка потерпає від цього, не замовчуйте проблему, звертайтеся до відповідних органів, служб! Це надзвичайно важливо. Якщо людина вчинила фізичне насильство в сім’ї один раз, це буде повторюватися. Воно ніколи не стане разовим. Ця проблема не може замовчуватися. Поки не стало пізно, необхідно діяти, звертатися за юридичною, соціальною, а також психологічною допомогою.

Понравился ответ? Поделись:

Наталья:
0
С мужем развелась 2 года назад. Но он до сих пор приходит пьяным, угрожает, унижает. Как я могу защитить себя, пока он не причинил мне вред?
Людмила Крупчинская, Марина Легенька:
Людмила Крупчинская: Звернутися до правоохоронних органів. Перше, що треба зробити, це зателефонувати 102.
Марина Легенька: Треба враховувати, що якщо вони вже знаходяться в розлученні, не мають дитини, яка також страждає, правоохоронні органи можуть відмовляти в застосуванні законодавства про попередження насильства у сім’ї. Тому якщо вони ведуть спільне господарство, живуть в одній квартирі,то треба цей факт доводити. Якщо вони не ведуть ніякого спільного господарства, у них розподілена квартира, різні рахунки, вони просто проживають в окремих кімнатах, це вже може бути порушення громадського порядку, якщо це фізичне насильство, то це кримінальна відповідальність. Тобто, це все в залежності від випадку.

Понравился ответ? Поделись:

Валя:
0
Чи існують системи реабілітації для самих агресорів?
Людмила Крупчинская:
Така система реабілітації вже запроваджена в Україні, вона тільки розвивається. Це корекційні програми для кривдників. Кожен дільничний інспектор, який встановлює факт насильства в сім’ї, повинен направити на корекційну програму чоловіка або жінку, який вчиняє насильство. Така корекційна програма триває близько 6 місяців.

Понравился ответ? Поделись:

Татьяна Р:
0
с мужем недавно живем. пока вроде бы ничего страшного. но иногда он уже начинает права качать типа - почему не поубирала? почему не помыла? чем ты днями занимаешься? при том, что я работаю на дому и зарабатываю столько же сколько и он. когда говорю что хочу купить вещи новые, он говорит - а зачем тебе? у тебя же есть в чем ходить. при том что я три года уже сапоги новые не покупала. как остановить такой подход?
Катерина Черепаха, Людмила Крупчинская:
Катерина Черепаха: Мне кажется, что нужно разговаривать с мужем, не замалчивать те моменты, которые не устраивают. Нужно общаться, пытаться проговаривать и находить общий вариант. Если между собой пара не может найти компромисс, аргументы не действуют, то тогда надо обращаться за помощью к психологу. Когда есть желание продолжать жить в семье, а не разводиться, нужно предпринимать какие-то шаги.
Людмила Крупчинская: Тетяна молодець, що вона бачить проблеми і підіймає їх. Але не треба їх загострювати. Не бачу підстав турбуватися про виникнення насильства у сім’ї. Але якщо вона відчуваєте дискомфорт, вона має звернутися до психолога. Я думаю, що все в неї буде добре.

Понравился ответ? Поделись:

Ольга:
0
Які ви можете порадити курси самооборони? хочу начитися самообороні.
Катерина Черепаха, Людмила Крупчинская:
Катерина Черепаха: Курсы можно найти любые. Навыками самообороны неплохо владеть. Но нужно понимать, что на любую силу может найтись большая сила. Если соотносить это на ситуацию домашнего насилия, то владение определенными приемами самообороны не всегда является гарантией того, что этот человек не пострадает от домашнего насилия. Самооборона это хорошо, но нужно еще уметь решать конфликтные ситуации мирными путями.
Людмила Крупчинская: Якщо говорити про побудову стосунків у сім’ї, то я думаю, що більше уваги треба звертати на взаємні почуття, кохання, взаємоповагу і інші позитивні речі.

Понравился ответ? Поделись:

Комментарии (1)

символов 999
  • Гість 11 лет назад

    У коментарях прочитала, що при дії в сім"ї насильства можливий адміністративний арешт чи штраф. Саме така ситуація склалася у нашій сім"ї. Батько весь час влаштовує п"яні розбірки і за допомогою різних речей(палок, кастрюль, ножа і т.д.). Неодноразово ця ситуація призводила до виклику дільничого міліції, який просто поговорив з ним і все. Одного разу,після багатьох звернень до міліції, на батька наклали арешт терміном 3 дні та штраф у розмірі близько 150 грн. Три дні він відсидів, гроші мама заплатила, так як він ніде не працює. З того часу пройшло близько 4 років, ці жахи продовжуються до цих пір, нервова система уже не витримує. Як у такій ситуації діяти жертвам домашнього насильства, адже три дні під вартою нічого не вирішують, насильник знову повертається в сім"ю і продовжує свої дії. Скажіть будь ласка куди звертатися із такою проблемою, чи є в нашій країні взагалі якісь реальні закони які захищають жертв домашнього насильства???

    Прокомментировать Мне нравится