Главный синоптик рассказал о морозах

20

В гостях news.tochka.net Николай Кульбида.

В четверг в 12.00 гостем веб-конференции на news.tochka.net

будет начальник Укргидрометцентра Николай Кульбида.

Задавайте вопросы главному синоптику страны и узнайте, почему в Украине так поздно наступила зима.

Расспросите Николая Кульбиду, как долго в Украине будет падать снег.

Узнайте, какая весна ожидает украинцев в 2012 году.

Расспросите главного синоптика о том, какие еще ​​сюрпризы готовит нам зима.

Спросите, как синоптики составляют прогнозы погоды, и как часто эти прогнозы сбываются.

Расспросите Николая Кульбиду о том, почему в последние годы у нас столь жаркое лето.

Николай Кульбида родился 1955 года в Таращанском районе Киевской области.

В 1977 году окончил географический факультет тогдашнего Киевского государственного университета  имени Т.Г Шевченко. С 1992 года возглавляет Укргидрометцентр.

Ответы 33

helga:
4
Верите ли вы в конец света из-за природной катастрофы? И как вы относитесь к гипотезам глобального похолодания и потепления?
Николай Кульбида:
Доброго дня!
Стосовно кінця світу, я особисто в це не вірю. Природні катастрофи не можуть мати загальнопланетарного впливу, вони завжди локальні і призвести до кінця світу не можуть.
Ми сьогодні маємо глобальне потепління, яке підтверджується всіма метеорологами світу. Під цим розуміють стрімке зростання температури на всій Земній кулі. Про глобальне похолодання говорити передчасно. В історії Землі були і похолодання, і потепління, і тривалість цих циклів була різною. Якщо потепління продовжуватиметься протягом ще 50 років, то наслідки будуть дуже відчутними, і заставлять реагувати всі уряди і кожну людину, щоб мінімізувати негативні процеси, які будуть наслідками цього потепління.

Понравился ответ? Поделись:

Даздраперма:
4
Верите ли вы в существование климатического оружия? И знаете ли о системе HAARP (программа высокочастотных активных авроральных исследований), которую рассматривают, как геофизическое или климатическое оружие.
Николай Кульбида:
Такі розробки мали місце ще в радянські часи і у нас, і в Америці. Всім хочеться задешево отримати переваги над іншими. Кліматична зброя - це втручання в атмосферні процеси, які формують погоду конкретного регіону. Такі процеси мали місце, коли провокували надзвичайно сильні зливи, які могли затоплювати великі території за малий час.
Є інша кліматична зброя - боротьба з градовими явищами. В свій час вона доказала свою ефективність. Можливі й інші види зброї. Наприклад, щоб відвернути глобальне потепління, можна зменшити прозорість атмосфери шляхом розсіювання певних реагентів, які б не дозволяли сонячному промінню проходити в атмосферу. Але всі ці речі дуже небезпечні, тому що ніхто не може спрогнозувати їх наслідки.

Про таку систему вперше чую.

Понравился ответ? Поделись:

Микола:
4
Добрий день. Чи зараз можете сказати, яка погода буде літом?
Николай Кульбида:
Коли ми говоримо про майбутню погоду, то ми говоримо про прогноз погоди. Але прогноз має буди обґрунтованим, науково і методично забезпеченим. Тільки тоді він може бути якісним. На жаль, на такий тривалий період прогнози складати просто неможливо, оскільки щоб скласти проноз погоди, треба змоделювати стан атмосфери на той час. На сьогодні навіть найпотужніші комп’ютерні системи дозволяють вирішувати математичні задачі щодо стану атмосфери лише на обмежений термін. 15 діб - це є межа передбачуваності. Це є той обґрунтований, науково і методично забезпечений прогноз.
Якщо говорити про літо, ти ми можемо подивитися, які за останні роки були літа. Було два прохолодних літа, три нормальних, а інші всі – вище за норму. Це вже є тенденція. І можна говорити, що наступне літо у нас буде з підвищеним температурним режимом. Хоча рік від року літо може відрізнятися. Але ймовірність спекотного літа дуже висока.

Понравился ответ? Поделись:

Alena:
3
А вас наказывали за то, что прогнозы не сбывались?
Николай Кульбида:
Я адміністратор, проводжу оцінку роботи своїх працівників. У нас існує система оцінки якості прогнозів. В тих випадках, коли фахівець не забезпечує відповідний відсоток стосовно справджуваності прогнозів, то його робота є неякісною. Ми шукаємо причини, і намагаємося їх обійти.
Про покарання не можна говорити. Але матеріальне заохочення не має місця, коли прогнози є неякісними. До відповідальності за несправджуваність прогнозів ще ніхто нікого не притягував, тому що пронози завжди несуть похибку, пронози ніколи не будуть 100%.

Понравился ответ? Поделись:

кость:
2
А в Україні можуть бути цунамі?
Николай Кульбида:
Цунамі виникають, коли на дні моря відбуваються сильні землетруси. Для цього потрібні значні океанічні простори. Україна має вихід до двох морів, але на акваторії Чорного моря осередків, в яких би могли виникати сильні землетруси, практично немає. Осередки землетрусів є на побережжі Чорного моря. І загрози безпосередньо цунамі в Україні немає. Крім того, висота хвилі цунамі не зможе розігнатися до таких величин, які мали місце в Японії.

Понравился ответ? Поделись:

Саша:
2
А чому осінь і зима в Україні помінялися місцями? це все глобальне потіпління? ми так завжди тепер будемо на сніг чекати, як на чудо?
Николай Кульбида:
Дійсно, в Україні процес глобального потепління відображається в тому, що зростання температури найбільш відчутне в холодний період року. За останні 20 років середня температура в холодний період зросла на 2 градуси. Це призводить до того, що ми все менше бачимо сніг. Але це не значить, що не буде періодів похолодань. Кожної зими такі періоди бувають. І як раз після дуже теплого грудня ми бачимо, що в Україну прийшла зима. І цей холодний період протягнеться ще мінімум 2 тижні.

Понравился ответ? Поделись:

All about:
1
Як складають прогноз погоди в Україні та інших країнах? Чи є у нас свій власний метод?
Николай Кульбида:
Власних методів для складання пронозу погоди на сьогодні не існує, оскільки прогнозування і спостереження за погодою це задача всієї світової спільноти. Без інформації, отриманої з кожної країни про стан погодних умов, буде неможливо складати будь-які пронози. З одногу богу, це світова задача і проблема, з іншого - кожна національна служба використовує свої технічні засоби для обробки стану погоди і стану атмосфери. Але ці моделі є також загальноприйнятими. Найбільш просунуті в цій сфері - Американська національна метеорологічна служба, служби Великобританії, Німеччини, Франції, Китаю і Японії. Всі підходи до прогнозування є стандартними – це вирішення математичних задачі, які дадуть відповідь про майбутній стан атмосфери.

Понравился ответ? Поделись:

Оля:
1
Як ви ставиетеся до народних синоптиків та їхніх прогнозів? Чи часто вони справджуються?
Николай Кульбида:
Звідки з’явилися народні прогнозисти? Я думаю, вони з’явилися дуже давно, в умовах, коли професійне прогнозування погоди було неможливим. Люди намагалися спостерігати і знаходити закономірності в природі, складали прикмети. Зрозуміло, що такі пронози не можуть бути точними. Навіть якщо були помічені закономірності, то в умовах зміни клімату, які вже відбулись і продовжують відбуватися, ці речі не можуть справджуватися.
З бабаком Тимкою я познайомився кілька років тому. Він дуже скромна особа. Він всіляко уникав камер і уваги, але руку мені потиснув. Йому тоді був всього один рік, він прогнозував затяжну весну. Мені прийшлось втрутитися в його проноз, бо він був ще дуже недосвідчений. Наші пронози були дещо інші, і вони справдилися.

Понравился ответ? Поделись:

Интересующийся:
1
Какой будет погода весной? А летом? Можно ли составить прогноз на весь год, хоть приблизительный?
Николай Кульбида:
Стосовно весни можна говорити з точки зору тенденцій і ймовірності. Якщо проаналізувати, то весна в Україну приходить все раніше. Зараз відхилення у строках майже на два тижні. Але це ще нічого не значить. Ранній прихід весни не означає швидкого наростання тепла. І зміна температури окремих місяців показує, що травень в нас практично не змінився. У травні будуть похолодання і заморозки. Але винятки можуть бути.

Понравился ответ? Поделись:

Семен:
1
Год назад говорили, что через сто лет юг Украины превратится в пустыню, а север в лесостепь. Черное море из-за таяния ледников разольется и затопит Одессу. Как считаете, это правда?
Николай Кульбида:
Звичайно, підвищення температури повітря і зимового і літнього періоду призводить до того, що в Україні змінюються кліматичні зони. Це призводить до того, що в степу існує найбільша загроза посилення засушливих явищ. Але за останні 100 років у нас відбулося зростання температури на 1 градус, і при такому зростанні ці процеси не дуже помітні. Якщо температура зросте на 3 градуси, тоді можна говорити про стрімке посилення засушливих явищ, які матимуть місце в степах України. Але якщо цей процес зростання температури не зупиниться, то років через 80-100 такі умови, які ви описуєте, можуть створитися.

Понравился ответ? Поделись:

Лиза:
1
Какая ваша любимая погода?
Николай Кульбида:
Я за освітою метеоролог, за досвідом синоптик, потім адміністратор, директор. І та погода, яка вписується в пронози, які ми довели до людей, це є найкраща погода. У синоптиків є такий вираз - Хоч і камінці з неба, аби по прогнозу. :)

Понравился ответ? Поделись:

Sonya:
0
У вас запрашивают прогнозы их других стран мира?Как вообще наша метео служба работает в плане связей с метеослужбами Европы, России?
Николай Кульбида:
Кожна країна забезпечує прогнозування по своїй території. В рамках всесвітньої метеорологічної організації існує дуже тісна співпраця.

Понравился ответ? Поделись:

Fedor:
0
Когда наконец украинские синоптики начнут делать точные прогнозы погды и что им для этого не хватате?
Николай Кульбида:
Покращення якості можна добитися шляхом впровадження комп’ютерних супер технологій, автоматизації метеорологічних станцій. Це дозволить покращити якість пронозу. Прориву значного не буде, але якість буде кращою. Для цього не вистачає значних сум коштів. І ми вже говорили про заробітну плату, яка в порівнянні з європейськими синоптиками є мізерною. Це не сприяє притоку кваліфікованих кадрів.

Понравился ответ? Поделись:

Любитель лета:
0
Вам нравится такая зима, как сейчас в Украине?
Николай Кульбида:
Після того, як в Україну прийшла зима, я думаю, це сподобалося всім, особливо нашим маленьким громадянам, які вперше отримали можливість покататися на санчатах, лижах. Так що це сприятливий момент, він має подобатися всім. Інша справа, похолодання, яке ми чекаємо, буде сильним. Треба, щоб кожен беріг себе від переохолодження. Треба продумано обирати одяг, берегти себе.

Понравился ответ? Поделись:

Оленка:
0
Пане Миколо, ви вже 20 років очолюєте Гідрометцентр. Не набридло? не хотіли змінити сферу діяльності?
Николай Кульбида:
Робота директора українського Гідрометцентру не настільки чиновницька, як комусь, можливо, здається. Ця робота творча, кожен день з новими оцінками і пронозами. В природі нічого не повторюється в чистому вигляді, тому не існує двох однакових синоптичних ситуацій. І такий творчий щоденно новий підхід оцінки до ситуації прогнозування призводить до того, що робота не набридає.

Понравился ответ? Поделись:

апр:
0
чому коли Ви виступаєте про погоду, через один два дні все навпаки?
Николай Кульбида:
Якість прогнозування у нас дуже висока. У нас є катастрофічний прорив в цій сфері, тому не може бути, щоб ситуація за 2 доби кардинально змінилася. Але на багатьох телеканалах користуються Інтернет-ресурсами. Тому там можна почути все, що завгодно. Вони бажають тримати свого некваліфікованого метеоролога, а якість прогнозів нікого не цікавить.

Понравился ответ? Поделись:

Макс:
0
А як в Україні йдуть справи з прогнозуванням погоди? Українські синоптики мають сучасне обладнання, можуть прогнозувати погоду на рівні з європейськими?
Николай Кульбида:
Я вже говорив, що підходи у всьому світі однакові. На сьогоднішній день українські синоптики забезпечені на рівні західних. Ми отримуємо повний набір синапатичних даних практично зі всієї кулі, ми їх аналізуємо і обробляємо, ми отримуємо кожні 5 хвилин супутникову інформацію. І весь комплекс техніки і технологій дозволяє нашому синоптику працювати на рівні з західними синоптиками. Але якщо говорити про використання дорогих речей, то ми їх сьогодні дозволити не можемо. Ми обмежуємося технікою середнього класу. Але Україна є одним із засновників Всесвітньої метеорологічної асоціації. І увага світової метеорологічної спільноти до України завжди була на достатньому рівні.

Понравился ответ? Поделись:

Маша:
0
Скільки в Україні метеорологічни станцій і скільки людей працюєж синоптиками?
Николай Кульбида:
В Україні є 187 метеорологічних станцій, 450 постів на річках, які одночасно проводять спостереження і над рівнями і температурою води, і явищами, які мають місце на воді. Є ще 165 пунктів спостереження за забрудненням повітря в крупних містах. Це державна система спостережень, на якій працює наша метеорологічна служба. Загалом у нас працює 4695 чоловік по всій Україні. Це не тільки синоптики. Синоптики складають невелику частину. Є ще метеорологи, гідрологи, агрометеорологи. У нас широкий спектр працівників. Також є екологічний моніторинг, який в нашій службі займає значне місце.

Понравился ответ? Поделись:

Катя:
0
На різних сайтах часом можуть бути різн прогнози погоди, скіжть будь ласка, як так може виходити, адже дані всі беруть у вас, чи ні?
Николай Кульбида:
В Інтернеті можна знайти щонайменше півтори сотні сайтів, де є пронози погоди. На цих сайтах найчастіше відсутня інформація національних метеорологічних служб. В основному це є математичні розрахунки на комп’ютерних системах, але вони не враховують часто висоту над рівнем моря, умов підстильної поверхні, реального стану погоду. Розрахунок потребує великої роботи. Тому найкращі розрахунки є тільки у національних метеорологічних служб.
Приватні структури, маючи доступ до глобальних розрахунків, просто пристосовують їх до якихось конкретних координат. Це призводить до великих помилок.

Понравился ответ? Поделись:

Alex:
0
А ви можете передбачати урагани? в Україні цього року вони будуть?
Николай Кульбида:
Загалом ураганом прийнято називати посилення швидкості вітру більше 30 м/с. А причини можуть бути різні. Це може бути проходження якогось циклону, це можуть бути тропічні циклони, як це є в Америці. Для України це мало характерне, бо у нас помірні широти, і умови у нас в цьому плані сприятливі. На території США протягом року спостерігається понад 200 торнадо. В Україні їх може бути 1-2, і їх сила значно менше, ніж в Америці.
Можна спрогнозувати посилення вітру до ураганної сили при проходженні циклонів. Не можна спрогнозувати виникнення торнадо і шлях його руху. Можна спрогнозувати урагани під час тропічних циклонів, вирахувавши їх переміщення. Але ці прогнози на дуже малий період - максимум на добу, бо поведінка циклону дуже часто змінюється.
Дуже складно прогнозувати шквалисті посилення вітру під час літніх гроз, особливо прив’язуючись до конкретного місця.

Понравился ответ? Поделись:

Nik:
0
А правда, що на нас чекають в лютому страшні морози?
Николай Кульбида:
Похолодання вже відбулись. Вже температура знижувалась вночі до -26 градусів. І закінчення холодного періоду ми чекаємо не раніше 7 лютого. А до того часу найнижча температура очікується у північних, центральних і східних областях. В окремі дні буде до -30 і -33 градусів морозу вночі, а денна температура може підвищуватися до -11-16, а в періоди низької температури буде -19 -24 градусів. На півдні і заході буде на градусів 10 тепліше.

Понравился ответ? Поделись:

Vasya:
0
А де вчаться на синоптиків і скільки їм зараз платять?
Николай Кульбида:
Слава Богу, що в Україні є можливість для підготовки фахівців. Найкращим є інститут в Одесі, який готує для нашої служби майже весь набір професій. Є ще два технікуми в Херсоні і Харкові, які готують технічний персонал для спостереження на станціях.
Стосовно заробітної плати, то всі центри з гідрометеорології фінансуються з державного бюджету. І зрозумілим є підхід нашої держави до бюджетної сфери. Тому середня заробітна плата на 2011 рік склала аж 1900 грн. На 2012 рік планується підвищення до 2200 грн. Зрозуміло, що спеціаліст високої кваліфікації отримує більше.

Понравился ответ? Поделись:

Соня:
0
Ви можетемо прогнозувати погоду до хвилини? Точно знати, якій годині і де почне падати дощ?
Николай Кульбида:
Для того, щоб прогнозувати погоду похвилинно, треба мати відповідну модель, яка б вираховувала погоду кожну хвилину, мати спостереження за погодою кожну хвилину, мати радіолокаційні й супутникові данні. Це дуже складна процедура, але коли є гостра необхідність в таких пронозах, то ми їх складаємо. Така необхідність виникає при проведенні значних культурних і спортивних заходів. Скоро буде Євро-2012, а без належного метеорологічного обслуговування такі заходи не проводяться ніде в світі. Ми вже склали відповідні плани і реалізуємо їх. Є певні домовленості з місцевим оргкомітетом, підготовлений проект угоди, що і куди ми будемо надавати. Ми вже провели 2 зустрічі з колегами з Польщі. Третя зустріч має відбутися у Львові, де ми погодимо спільні загальні підходи до метеорологічного обслуговування під час Чемпіонату.

Понравился ответ? Поделись:

Наталия:
0
Здравствуйте! Есть хоть какие-то данные о том, что ожидать на Пасху в этом году? А то у меня в тот период свадьба намечается- хочется знать, к чему себя готовить. Спасибо! И хорошей всем погоды)
Николай Кульбида:
Якщо вже намічений такий серйозний захід, то відмовлятися від нього не потрібно, не зважаючи на погоду. Якщо і випаде дощ, то це завжди на благо.

Понравился ответ? Поделись:

петро іванович:
0
Доброго дня, скажіть, будь ласка, чому на різних каналах часом прогнозуть різну погоду?
Николай Кульбида:
Я вже говорив, що телеканали ведуть власну політику, вважають, що їм буде дешевше брати погоду в Інтернеті і доносити її до відома телеглядачів. Я вважаю, що треба навести лад в інформаційному просторі України щодо висвітлення погоди. Ми часто дезінформуємо людей, і за це хтось повинен нести відповідальність. Але наше чинне законодавство поки не дозволяє це робити.

Понравился ответ? Поделись:

Ольга Іванівна:
0
Як ви вважаєте, можна вірити бабаку Тимці? його прогнози про весну часом справджувалися?
Николай Кульбида:
Суть цих прогнозів в тому, що Тимко проснувся і побачив сонце, чи ні. Сонце може бути закрите хмарами, і Тимко його не побачить. Це скоріше просто приємний і красивий захід, і він не приносить шкоди. І нехай у нас буде свій український Тимко, а не тільки американський бабак.

Понравился ответ? Поделись:

Tarzan:
0
а від Президента у вас питають прогнози погоди, чи від Азарова? а то Януковичу туман якось візити відміняв
Николай Кульбида:
Так, звичайно. Одна з головних наших задач - забезпечення безпеки, президента в тому числі. Не відбувається жодного візиту чи виїзду, коли він не забезпечений метеорологічним прогнозуванням. Тому ми тісно працюємо з адміністрацією президента. Прем’єр-міністр часто телефонує і цікавиться впливом погоди на різні речі.

Понравился ответ? Поделись:

Ваня:
0
А какой будет весна в этом году?
Николай Кульбида:
Можна з впевненістю стверджувати, що весна буде ранньою, але не буде швидкого наростання температури.

Понравился ответ? Поделись:

Катя:
0
А правда, як кажуть, що яка погода в Москві, то така і через два дня буде в Києві?
Николай Кульбида:
Все залежить від напрямку руху повітряних мас. Якщо вони рухаються і півдня на північ, то треба говорити, що погода, яка була в Києві, така через два дні буде в Москві. Якщо вони рухаються з півночі, на південь, то погода, яка була в Москві, через два дні буде в Києві. Якщо повітряні маси рухаються з заходу на схід, то ніколи в Києві не буде такої погоди, яка була у Москві.

Понравился ответ? Поделись:

Anton:
0
Так на Україну чекає глобальне потепління, чи як ще можна пояснити таке гаряче літо і теплу зиму?
Николай Кульбида:
Це є один із наслідків глобального потепління, яке має місце і в Україні.

Понравился ответ? Поделись:

Комментарии

символов 999