Задай вопрос лидеру группы «Мандри»

20

В гостях у tochka.net лидер группы «Мандри» Фома. Онлайн конференция состоится 14 мая в 15.00

Фома расскажет о новостях из жизни группы: как продолжается акция «Весенние Путешествия», о работе над новым альбомом, в который войдут несколько англоязычных песен, о съемках нового клипа.
Задай вопрос лидеру группы «Мандри» прямо сейчас.

 

Ответы 26

Магдалена:
12
1. Пане Сергію, чи то є правдою, що ви написали пісню для Руслани, яка має бомбонути хіт-паради світу? Казали, що цю пісню хотів викупити продюсер Ріани, чи то є так? І коли ми почуємо цю пісню? 2. Більш практичне питання. Чи не думаєте ви взятися за якись проект? Ось, наприклад, Олег Скрипка має "Країну Мрій", "Рок Січ", можливо, ви теж зацікавлені у цьому?
Фома:
Вітаю всіх, хто зараз дивиться Tochka.net! Мене звати Фома, буду відповідати на ваші запитання, мені цікаво!

Правдою є те, що я переклав українською 5 пісень з альбому Руслани «Ейфорія», який був записаний в Штатах. Я лише робив україномовну адаптацію до 5 пісень. На мій погляд, робота була цілком вдалою, цікавою. З Русланою було дуже цікаво попрацювати. Моєю задачею було зробити класні українські тексти, що нам з Русланою вдалося. В принципі, процес був інтерактивним, тобто я подавав якусь ідею по тексту, римував рядки, можна сказати, що ми робили це спільно.
Щодо проектів – у мене є лише власні проекти. Це і «Фома Шансон», і зараз я працюю над альбомом з симфонічним оркестром. На жаль, у мене не вистачає часу на соціальні речі, крім благодійності. Я задіяний у Всеукраїнській асоціації «Благодійна Україна», і цього мені достатньо. Час, який я приділяю музиці, займає 90% мого часу. На жаль, у мене не виходить займатись якимись іншими речами.

Понравился ответ? Поделись:

Патрик :
7
Ви плануете майбутне в сша
Фома:
Справа в тому, що ми вже 3 рік поспіль відвідуємо США з концертами. Перший раз я їздив туди на сольний виступ разом з акордеоністом Данилом Денисовим, мав два виступи в Нью-Йорку. В наступному році ми також мали два виступи в Нью-Йорку (з гуртом "Мандри"). Взагалі, з концертами ми багато подорожуємо по Канаді і по США, ми маємо там досить великий успіх. Зараз разом з Романом Шведом я почав писати англомовні пісні. Вже є 3 готові пісні англійською мовою («Never Say Goodbye», «I'm far away from my homeland» і ще одна пісня, яка називається «Час летить»). Це дуже цікаві пісні в стилі кантрі-рок і блюз. Подивимось, що з цього буде. Бо англомовні слухачі хочуть почути такі пісні, і у нас це непогано виходить. Я думаю, що вже восени можна буде послухати ці пісні і подивитись відео. Це справді круто, бо у мене давно була мрія писати англійською, але тільки коли я почав активно їздити за кордон, я почав активно практикувати мову і почав писати тексти. А чи буде майбутнє в Штатах? Подивимось. Я був би далеко не проти.

Понравился ответ? Поделись:

Гріша:
5
Сергію, а чому Ви зараз на концертах не граєте такі пісні як "Мельника дочка", "Картата сорочка"? Чи плануєте повернути їх в репертуар?
Фома:
Це дуже давні пісні, час від часу ми граємо їх на концертах, але рідко. Тому що нам хочеться показувати нові пісні. А ці пісні люди вже знають, вони є. Можливо, коли ми будемо робити якийсь великий концерт, який ми умовно назвемо «The best of «Мандри», тоді всі ці пісні і будуть там. Але насправді багато нового матеріалу, який цікаво грати зараз.

Понравился ответ? Поделись:

Марічка:
3
Вітаю! Англомовні пісні - це переклад існуючих, чи нові? Чому вирішили записати їх? Про що пісні і хто автор? Дякую!
Фома:
Англомовні – це абсолютно нові пісні. Наприклад, «I'm far away from my homeland» написана якраз в Канаді. Така цікава історія: ми дуже довго летіли (десь 27 годин), потім ще 5 годин їхали автобусом, ця провінція називається Монітоба. І коли ми приїхали в це місто на фестиваль, то навколо готелю, в якому ми жили, було таке величезне маріхуанове поле(під три метри рослини). І ми жили в цьому готелі. Але ця конопля для того, щоб шити сорочки, мотузки робити, вона не наркотичного спрямування. Більше нічого навколо не було, я сидів дивився в вікно на це конопляне поле і трошки засумував за родиною, за Україною, і написав цю пісню. Що з цього вийшло, ви побачите, коли вона вийде.
Тексти і музику пишу я, допомагає мені адаптувати на класну англійську пан Роман Швед. Він є етнічним українцем, який був народжений у Львові, але в 43 р. поїхав до США і провів там все життя, був морським піхотинцем. Зараз він мешкає і в Штатах, і в Україні, він веде одну радіопрограму на українському радіо. Дуже класний, цікавий дядько. Він має поетичні таланти і він допомагає мені адаптувати ці тексти під нормальну поетичну англійську, пісенного спрямування. Цікаво виходить.

Понравился ответ? Поделись:

Стас:
3
Фома, доброго дня! Скажіть, а чому ви так рідко випускаєте альбоми? Останній - 2011 року. З чим це пов'язано? І розкажіть про новий, в якому стилі буде? З нетерпінням чекаємо на нього! Успіхів Вам у Вашій гарній справі.
Фома:
Дуже дякую! Справа в тому, що у нас немає такої задачі – випускати альбом щороку. Ми випускаємо альбоми так, як вони пишуться. А пишуться вони не так швидко, як здається. Більше того, немає такого бажання. Пісня має бути живою, має бути написана так, як приходить. Я не дуже люблю шоу-бізнес. Тому що шоу-бізнес – він як фабрика, як конвеєр. А я все ж таки займаюсь творчістю, це хенд-мейд продукт. Десь раз в три роки ми випускаємо альбом, це не так вже і багато. Деякі гурти випускають альбом раз на 5-7 років. Все залежить від того, як пишуться пісні. Новий альбом, над яким ми зараз працюємо, розпочався з пісні «Черевики». Це пісня в стилі етно-рок, або фолк-рок, або фолк-панк-рок. Взагалі це стиль, який називається українська хвиля в світовій музиці. Чому так? Тому що ми намагаємось вкласти в пісні, які ми створюємо, якусь українську мелодику або думку, щоб там був якийсь елемент української культури. Ця музика цікава для всього світу, тому що ми показуємо щось своє. Зараз ми тільки повернулись зі зйомок кліпу на чергову пісню з альбому, над яким ми зараз працюємо. Це «Карпатська пісня». Пісня записана в стилі фанкове реггі. Вона давно написана, але варіантів її реалізації буде дуже багато. Це буде такий великий максі-сінгл, де можна буде почути як в оригінальному офіційному стилі, так і в стилі просто рок, також версія з Данилом Денисовим, буде декілька реміксів від діджея Flashtronica і діджея Derbastler. Це цікава штука. Я зараз тільки зі студії, де ми монтуємо цей кліп, я там виступаю режисером-постановником. Це дуже цікава творчість, скоро ви побачите цей кліп, почуєте цю пісню. Буде багато фолку, року, техно-етно, реггі, але це все буде музика в стилі «Мандри».

Понравился ответ? Поделись:

Василь Вороновський:
2
А яка ваша улюблена музика, які гурти та виконавці? Чи вплинув хтось з них на альбом Світ?
Фома:
Це дуже цікаве питання, але однозначно важко сказати. Я слухаю багато музики, намагаюсь активно слідкувати за тим, що зараз відбувається в світовій музиці. Зараз є цікавий проект, зроблений в Штатах, – «Change play songs». Коли береться одна пісня, наприклад, пісня Боба Марлі «No more trouble», і цю пісню починають співати і грати люди з усіх країн світу. Це і старий блюзмен з Нового Орлеану, і більш відомі люди (наприклад, Боно), і африканські етнічні колективи, і іспанські музиканти… весь цей трек грається онлайн. В результаті ми маємо такий божевільний сплав кайфового матеріалу. Ти розумієш, що музика – це універсальна мова, яка об’єднує людей. В світі зараз забагато війни та ненависті, а музика – це та мова і та сила, що робить світ добрішим.
А взагалі я люблю дуже багатьох артистів. Це і Адріано Челентано, і Боб Марлі, і Ману Чао. Із українських це «Брати Гадюкіни», «ВВ»… я можу перераховувати дуже довго.

Понравился ответ? Поделись:

Софія:
2
Сергію, ви - супер!!! Розкажіть, куди ви поділи свою знакову гітару?
Фома:
Перша гітара, на якій я грав, була нещодавно продана на благодійному аукціоні. Кошти пішли на покупку ліків для одного хлопця з Вінниці. Купили гітару прекрасні люди з міста Донецьк, з музею «Смолоскип». І оскільки ця гітара дієва, граюча, вона буде продовжувати свою справу не тільки як музейний експонат, а і як жива гітара. Я дуже люблю цю гітару, і мені було трошки непросто з нею розлучитись, але з іншого боку кошти на лікування людини – це дуже правильна справа. Тому я задоволений.

Понравился ответ? Поделись:

Химка:
1
Знаний Фомо! Чи не була б ,Ваша, ласка - розповісти про джерело свого натхнення? То є питання Вашої відданої шанувальниці Химки)
Фома:
Джерелом натхнення для будь-якого артиста, я думаю, є саме життя. І люди, яких ти зустрічаєш, і місця, які ти бачиш, і події, які відбуваються. Натхнення – це життя. Дякую!

Понравился ответ? Поделись:

Ваня, Киев:
1
Привет, Сергей!!! А можете что-нибуть спеть из нового альбома? Когда будет концерт в Киеве? с наилучшими пожеланиями, Иван
Фома:
Зараз нема гітари, а без гітари співати трішки не в кайф. Але на наступний чат я обов’язково візьму з собою гітару.
На жаль, найближчим часом всі концерти не в Києві, але в Києві ми працюємо в студії. Коли буде концерт я зараз не можу сказати – слідкуйте за нашими соцсторінками і за нашим сайтом. Все це буде.

Понравился ответ? Поделись:

Аня:
1
Доброго дня! А коли реліз нового альбому плануєте?
Фома:
Реліз нового альбому хотілося б зробити восени. Скоріш за все, це буде в жовтні. Можу відкрити невеличкий секрет: можливо, він вийде не тільки в Україні, а і в Європі.

Понравился ответ? Поделись:

Степан:
1
Є в української музики майбутнє?
Фома:
Є, звичайно. Більше того, в неї є чудове сьогодні. І майбутнє буде ще більш яскравим, якщо українські слухачі і громадяни будуть більше слухати української музики (хоча її важко десь почути). Все ж таки треба бути більш активними українським слухачам – замовляти українські пісні на радіо, відшукувати можливості. На жаль, в Україні зараз мало української музики на радіо і ТБ, але, мені здається, з часом це зміниться. Було декілька хвиль зацікавлення до української музики і спаду, але все ж таки це більш стосується політичної ситуації, ніж культурної. Культура живе своїм життям, українські гурти і виконавці активно гастролюють і в Україні, і в світі. І мають велику увагу, але не таку велику в Україні, як хотілося б. Я не знаю, з чим це пов’язано, але мені здається, що це ненормально. Але така ситуація є. Тим більше, що за кордоном українська музика є дуже популярною і майбутнє у неї велике – це я вам точно кажу.

Понравился ответ? Поделись:

Олеся:
1
У вас є пісня Джунджалалей чи якось так.. Що означає ця назва чи ім’я, і як вірно підспівувати? Дякую
Фома:
Це таке слово, напевно, що це ім’я дівчини. Мені хотілось б так думати. Хоча я і автор, але іноді приходять такі слова, які за самого початку не розумієш, що вони означають. Але, в контексті тексту ти починаєш розуміти, що, скоріше за все, це може бути і ім’я дівчини, і назва острову в океані... Але це пісня про любов. А підспівувати дуже просто)

Понравился ответ? Поделись:

Жека:
1
Яке у вас ставлення до татуювання? Чи є у вас тату, якщо плануєте, че буде воно символічним, що це може бути?
Фома:
Мені подобаються тату. У мене самого немає. Я весь час думаю, що хочу щось таке зробити, але до цього часу ще не придумав, що я хочу. Тим більше, що вокалістка Інна Прокопчук і її чоловік Василь мають татуювальний салон, в якому роблять дуже якісні татуювання. Але поки що я ще не визначився. Якщо коли-небудь я зроблю тату, це буде щось символічне. Але що це буде за символ, про що він буде говорити – зараз мені важко сказати.

Понравился ответ? Поделись:

Аня Яциняк:
1
Фома, гурт Мандри вже існує приблизно 15 років, що на вашу думку були найбільші зміни/розвитки за ці роки? Привіт з Торонта! Чекаєм вас в Канаді!!
Фома:
Так, Аня, багато чого відбулося за ці 15 років. В принципі, все це можна розділити на декілька етапів. Перші три роки, коли ми перебували під дахом продюсерського центру «Астероїд». Потім вільне плавання. Потім вихід альбому «Легенда про Іванка та Одарку», в якому ми почали розвивати фолк-роковий напрям. Потім відбулася Помаранчева революція і величезний тур Україною з концертами. Я вперше побачив, яка велика Україна і як багато в ній міст. І потім, відповідно, почалась така трішечки патріотична хвиля. Потім вихід експериментального альбому «Світ» (це пісні, які цікавлять мене, незвичні до саунду «Мандрів»). І зараз новий альбом, над яким ми працюємо. Тобто від альбому до альбому, але в двох словах сказати, що найцікавіше, мені дуже важко. Тому що було дуже багато яскравих цікавих моментів. Але, що стосується Торонто, то крім самих концертів там я запам’ятав, як ми вночі їхали шукати качку по-пекінські в Чайнатауні. Це я запам’ятаю надовго – це була дуже цікава качка :)

Дякую всім за цікаві запитання! Мені було прикольно поспілкуватись! Бажаю всім гарного літа, здоров’я, творчих і різних цікавих подій! Кохайтеся!

Понравился ответ? Поделись:

Анатолій:
1
Традиційне питання, які ваші творчі плани на найближчий рік?)) Ваші – як сольний проект, і окремо – гурту.
Фома:
Ми вже працюємо над тим, що відбувається. Ми вже записали пісню «Черевики», зараз – «Карпатська пісня». Вже більше половини матеріалу записано на студії. Планується новий великий альбом «Мандрів», ремікси на нього і кліпи на нього. Сольні проекти також в роботі – і «Фома шансон», і проект з симфонічним оркестром. Все в роботі, плануються виходи пісень і кліпів. Скоріш за все, першими ми будемо видавати пісні «Мандрів», далі «Фома шансон» і в третю чергу робота з симфонічним оркестром, тому що це повільна робота, вона стосується мого внутрішнього спрямування, тому я не поспішаю. Але все в роботі, слідкуйте за нашими новинами в соцмережах і на нашому сайті. Всі новини там викладаються дуже швидко.

Понравился ответ? Поделись:

Роман Вернигора:
0
Чи ви підтримуєте вимоги Маршу Свободи щодо декриміналізації курців конопель? Якщо скасувати можливість кримінального переслідування людей, чия вина лише у зберіганні незначних кількостей заборонених речовин без мети збуту, чи допоможе це нарешті змусити міліцію боротися зі справжньою наркозлочинністю? Знаю, що ви були на Марші Свободи і хотілося б почути вашу позицію. Дякую
Фома:
Так, колись я ходив на Марш Свободи, було таке. Але справа в тому, що в цивілізованих країнах питання до тих, хто курить коноплю, воно суто медичного характеру. Тобто є певна частина людей, яким подібна речовина показана як знеболюючий засіб. І для того, щоб їм отримати дозвіл, потрібно мати довідку від лікаря, що їм це потрібно. В цьому розумінні такі країни існують. В інших країнах (окрім Голландії) до цього більш жорстке ставлення. Бо так чи інакше всі засоби, які змінюють свідомість людини, вони насправді змінюють свідомість людини і часто впливають на здоров’я. Мені здається, що такі делікатні речі, як алкоголь або марихуана, це дуже індивідуальна штука. І я не в захваті від того, щоб це розповсюджувати на весь загал. Це я Вам точно кажу. А щодо декриміналізації – це теж таке питання, яке треба вивчати. Бо в Україні є великі проблеми з наркоманією і алкоголізмом, з нездоровим способом життя, тому це актуальне питання. Але це неоднозначне питання: можна чи неможна. Однозначно, це треба розглядати і мати багато різних думок фахівців, медиків, вивчати досвід інших країн і таке інше.

Понравился ответ? Поделись:

Богуславна:
0
Фома, я вам вже задавала питання, але від іншого псевдоніму, але в мене з'явилося ще одне. Для початку: Вітаю! Знаю, що ви малююте, то є правда, і чи можлива якась виставка з вашими роботами? Це було б цікаво і навіть дуже! Дякую!
Фома:
І я дякую! Хотілось би зробити виставку. На жаль, останнім часом я мало малюю, тому що є дуже багато роботи. Коли-небудь, дасть Бог, обов’язково зробимо якусь виставку з моїми друзями, які мають дуже класну галерею «Мистецька збірка». Вони вже мені пропонували, але для цього мені потрібно мати якісь творчі канікули. Щоб, знаєте, я сів, як той Пікассо, десь на березі або в тихому місці і мав місяць вільного життя від роботи. Тоді я б намалював безліч суперкартин, але поки що їх дуже мало для виставки, на жаль.

Понравился ответ? Поделись:

amelime@bigmir.net:
0
Пане Сергію, яким Ви бачите майбутнє України?
Фома:
Важко сказати. Сподіваюсь, що в України добре майбутнє, хоча шлях до нього є непростим. Країна заслуговує на те, щоб у нас все було добре. Звичайно, для цього нам всім треба попрацювати на всіх рівнях. Тому що багато є проблем, і ментального характеру, і інших. Очевидно, що Україна – це пострадянська держава. В першу чергу, це видно в ментальності людей. На жаль, це не справа одного року. Але сама по собі Україна прекрасна. Просто хотілося б, щоб всі люди, всі громадяни робили щось для того, щоб вона стала ще кращою.

Понравился ответ? Поделись:

Ася:
0
А скільки ви заробляєте на своїх концертах?
Фома:
Це комерційна таємниця. Але одразу Вам скажу, що, на жаль, українські артисти для того, щоб щось заробити мають дуже тяжко працювати. Дуже тяжко. Одразу скажу, що це не мільйони. Я б мріяв заробляти мільйони, але не все так просто, на жаль.

Понравился ответ? Поделись:

кевін:
0
Хто в Україні ваш найбільшій конкурент?
Фома:
Ви знаєте, я не думаю в таких критеріях. Я взагалі проти конкуренції в музиці. В музиці, на концерті дуже важливо, щоб саме твій виступ був класним, драйвовим, щирим, глибоким і якісним. Я розглядаю музикантів в Україні як колег, а не як конкурентів.

Понравился ответ? Поделись:

Сосюра:
0
У вас були тури закордоном?
Фома:
Так, у нас багато турів за кордоном. Це Польща, Угорщина, Росія, Білорусь, США, Канада, Великобританія, Франція, Італія, Німеччина.

Понравился ответ? Поделись:

ляля:
0
А на Євробачення ви хотіли б потрапити?
Фома:
Ви знаєте, раніше я скептично до цього ставився, але останнім часом, дивлячись на те, що відбувається на «Євробаченні», я не виключаю такої можливості. Але в якій формі і як – про це треба подумати. Я думаю, якби «Мандри» виступили на «Євробаченні» – це було б дуже непогане видовище для багатьох людей в світі.

Понравился ответ? Поделись:

Міра:
0
Як оцінюєте шанси Залти Огневич на перемогу?
Фома:
Вона талановита співачка, гарна дівчина. Важко прогнозувати, але, вона, я думаю, має якісь шанси, які важко прогнозувати.

Понравился ответ? Поделись:

Олександр:
0
Привіт, Фома!!! Я ваш великий фан з самого початку гурту, дуже подобається ваша творчість! Розкажіть будь-ласка про новий кліп. На яку пісню? Який сюжет? Коли презентація?
Фома:
Це "Карпатська пісня". Якщо коротко по сюжету: українські музиканти повертаються в Україну, проходять мостом ім. Міядзакі (дуже химерний міст є в Карпатах), вони проходять цим мостом, потім пливуть човном і прибувають на таку точку сили, де стоїть величезний дуб на березі річки. І там вони святкують весілля, бо за кордоном вони багато працюють, а жінок люблять українських. Кліп яскравий, схожий на казку, трішки хуліганський. Я маю надію, що в кінці травня він вже вийде на широкий загал. Слідкуйте за нашими сторінками, ми будемо повідомляти. Про презентацію ще не думали, спочатку зробимо сам монтаж.

Понравился ответ? Поделись:

press.mandry@gmail.com:
0
Привіт зі Львова! Дякуємо, що частенько балуєте нас концертами) Фома, чи запрошували вас колись в кіно? Якщо так, які ролі? І кого ви б хотіли зіграти?
Фома:
Цікаве запитання, дякую, Львів! З кіно у мене не сильно складалось, але деякі проби були. Якраз зараз іде робота над фільмом "Тарасова гора Х" (це робоча назва), де я граю самого себе – музиканта, який приходить на великий байкерський фестиваль. В цьому кіно буде багато музики, багато знакових українських і не українських гуртів, буде цікава філософія. Це ігрове музичне кіно. Зараз іде робота над цим фільмом. Також я озвучував деякі мультфільми («Теркель і халепа», новий мультфільм про казаків, я озвучував діда-чаклуна). Але я хотів би більше працювати в кіно. Деякі проби я робив в епізодичних ролях (це серіал «День народження Буржуя»).

Понравился ответ? Поделись:

Артем:
0
скільки в вас дітей?коли плануєте в Кіровоград?
Фома:
Круте питання :) В моїй родині двоє дітей. Молодшому сину – 2 роки і три місяці, старшому сину – 18 років і два місяці. А в Кіровограді і Світловодську ми були рік тому, нам дуже сподобалось. Як тільки будуть запрошення – приїдемо знову.

Понравился ответ? Поделись:

Комментарии

символов 999